Jay Vine je nekdanji gorski kolesar, ki je prek platforme Zwift za sobno kolesarstvo, kar mu je prineslo pogodbo z
Jay Vine je nekdanji gorski kolesar, ki je prek platforme Zwift za sobno kolesarstvo, kar mu je prineslo pogodbo z "drugoligaško" ekipo Alpecin Fenix, katero je nato dokončno prepričal na lanski Vuelti. Foto: EPA

26-letni specialist za vzpone si je mesto med profesionalnimi kolesarji zagotovil po uspešnih predstavah na Zwirtu. Pred tem je bil član ekip Alpecin-Deceuninck, Alpecin-Fenix in Nero Continental. Z ekipo Alpecin-Deceuninck je imel pogodbo do konca sezone 2023, a se je odločil za slovo, kar so pri Alpecinu upoštevali.

"Zelo sem vesel, da sem se pridružil ekipi UAE Emirates. Njena močna kombinacija kolesarjev in izkušenj je bila naslednji logičen korak v karieri," je dejal Vine, ki bo verjetno v dresu nove ekipe debitiral že na dirki Down Under (14.–22. januar), na Touru pa naj bi bil pomemben pomočnik Tadeja Pogačarja na gorskih etapah.

Sorodna novica Quintana zaradi kršenja zdravstvenih pravil UCI-ja izgubil šesto mesto na Touru

Tudi pri arabski ekipi, pri kateri ob Pogačarju kolesari še Jan Polanc, niso skrivali veselja: "Zelo smo zadovoljni, da lahko izrečemo dobrodošlico Jayu. Dokazal se je kot vrhunski hribolazec in menimo, da še ima rezerve za napredek v cestnem kolesarstvu. V to je vstopil relativno pozno, a je napredoval zelo hitro," je povedal vodja ekipe Mauro Gianetti.

CAS ni upošteval Quintanove pritožbe
Mednarodno športno razsodišče v Lozani (CAS) ni upoštevalo pritožbe Naira Quintana in je potrdilo njegovo diskvalifikacijo z letošnje Dirke po Franciji. Kolumbijskemu kolesarju (Arkea Samsic) so črtali šesto mesto z letošnjega Toura in vse etapne izide, potem ko je analiza posušenega vzorca njegove krvi z dirke pokazala vsebnost protibolečinskega sredstva tramadola. Quintana je kršil medicinska pravila UCI-ja, ne pa tudi protidopinških pravil. Z letom 2024 bo drugače, saj bo tramadol na seznamu prepovedanih poživil.