Felix Großschartner je lani zmagal na Dirki po Turčiji in bil četrti na Dirki po Romandiji. Foto: EPA
Felix Großschartner je lani zmagal na Dirki po Turčiji in bil četrti na Dirki po Romandiji. Foto: EPA

26-letni Avstrijec je imel največ moči pri strmem sklepnem vzponu k srednjeveškemu gradu nad Burgosom, ki je bil dolg en kilometer (povprečni naklon 6,1 odstotka). Kolesarji so ga prevozili dvakrat, prvič 15 kilometrov pred ciljem.

Osem sekund za Großschartnerjem so zaostali Portugalec Joao Almeida, Španec Alejandro Valverde in njegov rojak Alex Aranburu. Še dve sekundi za njimi je v cilj prišel Mikel Landa.

Belgijski as Remco Evenepoel je zasedel 10. mesto, lanski zmagovalec Dirke po Italiji Richard Carapaz pa 14. Evenepoel je med etapo, ki jo je zaznamoval tudi bočni veter, 37 kilometrov pred ciljem poskusil s samostojnim pobegom in si privozil 45 sekund prednosti pred glavnino, a ga je ta pod vodstvom Movistarja po slabih 15 kilometrih ujela.

Slovenskih kolesarjev v Burgosu ni. Petetapna dirka se bo končala v soboto.

Kolesarji so se morali med prvo etapo držati strogega zdravstvenega protokola. Na štartu v središču Burgosa ni bilo gledalcev, vsi kolesarji so imeli na začetku maske na obrazu, pred dirko pa so morali tudi na zdravniški pregled. Podelitev nagrad najboljšim je prav tako potekala brez gledalcev, vsi udeleženci pa so pri tem nosili maske in rokavice.

Jumbo Visma: Nesreča mladega Leemreiza, poškodovan tudi Teunissen

55 kilometrov pred ciljem se je v padcu pri veliki hitrosti težje poškodoval novopečeni profesionalec, 20-letni Nizozemec Gijs Leemreize iz moštva Jumbo Visma. Plastični kirurgi mu bodo poskušali v bolnišnici čim bolje pozdraviti prst na desni roki. Po poročanju nekaterih španskih medijev je Leemreizu v nesreči celo odrezalo prst, a uradnih poročil o tem ni. Ekipa Jumbo Visma je zvečer na Twitterju zapisala, da je bila operacija uspešna. Spletna stran Cyclingnews piše, da je za pričakovati, da bo kolesar lahko prst v prihodnosti normalno uporabljal.

Zaradi nesreče je odstopil tudi Kolumbijec Sebastian Henao (izpah rame), vanjo pa so bili med drugim vpleteni tudi kapetan Jumba Visme George Bennett, Rafal Majka in Arnaud Demare.

Med treningom v Tignesu v Franciji se je poškodoval še en moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbu Vismi Mike Teunissen. Zaradi padca in poškodbe levega kolena bo izpustil dirke Strade Bianche (1. avgusta), Milano–Torino (5. avgusta) in Milano–San Remo (8. avgusta).