Ilan van Wilder je letos dobil Dirko po Nemčiji, četrti pa je bil na Dirki po Poljski. Foto: EPA
Ilan van Wilder je letos dobil Dirko po Nemčiji, četrti pa je bil na Dirki po Poljski. Foto: EPA

23-letnemu van Wilderju se je obrestoval napad nekaj kilometrov pred ciljem, ki mu deveterica na čelu s Pogačarjem in Rogličem ni sledila. Belgijec, ki je letos dobil Dirko po Nemčiji, je pridobival prednost, medtem ko v skupini ni bilo prave volje za protinapad. Tako je bilo že dva kilometra pred ciljem jasno, da se bo skupina okoli obeh slovenskih zvezdnikov merila le še za preostali mesti na odru za zmagovalce.

Van Wilder je prišel v cilj s 16 sekundami naskoka pred Richardom Carapazom, sprint manjše skupine zasledovalcev pa je dobil Aleksandr Vlasov. Roglič je bil na koncu četrti, Pogačar peti. Vsi so zaostali za 18 sekund. Roglič je to dirko dobil pred štirimi leti, Pogačar pa lani.

Van Wilder je četrti Belgijec z zmago na tej dirki, nazadnje je to uspelo slovitemu Eddyju Merckxu pred 55 leti.

Po dirki je bil van Wilder brez dlake na jeziku. "Za nami so težki tedni, zato to zmago posvečam svojim sotekmovalcem in osebju, da pokažemo, da se ne strinjamo s tem 'drekom' in da hočemo nadaljevati kot Soudal Quick Step. Dovolj smo močni," je nestrinjanje z napovedano združitvijo z Jumbom Vismo izrazil van Wilder.

Tretjič in zadnjič to sezono se bosta Pogačar in Roglič med seboj pomerila na sobotnem spomeniku po Lombardiji. Tam bo tretjo zaporedno zmago lovil mlajši slovenski as.

Žensko različico Dirke treh dolin Vareseja je pred tem dobila Nemka Liane Lippert (Movistar). Edina Slovenka v cilju je bila Urša Pintar (BTC Ljubljana Scott), ki je z zaostankom 37 sekund zasedla 19. mesto.

Van Wilder izkoristil čakanje preostalih na akcijo Pogačarja in Rogliča
Tratnik ostaja pri čebelah

Tako menedžer Mattia Galli kot ekipa Jumbo Visma sta za GCN potrdila, da bo Jan Tratnik prihodnjo sezono dirkal za čebele, s katerimi ga veže pogodba do konca leta 2024. S tem so zanikane govorice, da bi lahko Syuk sledil svojemu dobremu prijatelju Primožu Rogliču, ki je prejel zeleno luč za prestop (najbrž k Bori Hansgrohe).

"Zame se nič ne spremeni, še vedno imam pogodbo z Jumbom Vismo. Na eni strani je prijateljstvo, na drugi pa posel. Tako se je odločil, če je on srečen s tem, sem tudi jaz, a zame osebno se nič ne spremeni," je pred startom dirke dejal Tratnik.


102. DIRKA PO TREH DOLINAH VARESEJA

Busto Arsizio–Varese, 196,5 km