Alberto Bettiol se je takole veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Alberto Bettiol se je takole veselil uspeha kariere. Foto: EPA

To je za 25-letnega Italijana sploh prva posamična zmaga v članski konkurenci. Alberto Bettiol je ključno potezo naredil približno 18 kilometrov pred ciljem, ko je silovito potegnil in v solo vožnji vztrajal do cilja.

Ni mogel verjeti razpletu
Drugo mesto je osvojil Danec Kasper Asgreen, tretjega pa Norvežan Alexander Kristoff. "Ne morem verjeti, kaj mi je uspelo, ne morem verjeti, da mi je končno uspelo zmagati," je po prihodu v cilj 267-kilometrske preizkušnje nejeverno ponavljal junak dneva.

Sorodna novica Mohorič na tlakovcih "belgijskega božiča" ne bo taval v temi

Mohorič napadel 80 km pred ciljem
Tour de Flanders oziroma po flamsko in na kratko samo De Ronde je druga od petih najprestižnejših enodnevnih kolesarskih klasik v vsakoletnem sporedu. Na progi s kar 17 odseki tlakovcev so nastopili tudi štirje Slovenci. Najbolj se je izkazal Matej Mohorič. Slovenski državni prvak je bil večji del dirke v ospredju, najprej je pokrival napade, slabih 80 kilometrov pred ciljem pa je napadel, potem ko se je večji skupini, v kateri je bil po prvi selekciji, začela približevati glavna skupina.

Deset kilometrov kolesaril sam
A s tem ni spodbudil favoritov, da bi se mu pridružili in da bi sestavili zmagovalno skupino, tako da je približno deset kilometrov v ospredju kolesaril sam, pri tem pa porabil preveč moči. V zadnjem delu dirke nato ni več zmogel ritma najboljših, tako kot ga ni zmogel niti prvi kapetan njegove ekipe Bahrain Merida Sonny Colbrelli. Oba sta v cilj prišla v drugi večji skupini, ki je zaostala dve minuti in 20 sekund, v njej je bil tudi njun moštveni kolega Kristijan Koren. Mohorič je zasedel 41., Koren pa 47. mesto.

Antwerpen-Oudennaarde, 267 km:         
 1. A. BETTIOL        ITA       6:18:49
 2. K. ASGREEN        DAN         +0:14
 3. A. KRISTOFF       NOR          0:17
 4. M. VAN DER POEL   NIZ           vsi
 5. N. POLITT         NEM              
 6. M. MATTHEWS       AVS              
 7. O. NAESEN         BEL          isti
 8. A. VALVERDE       ŠPA              
 9. T. BENOOT         BEL              
10. G. VAN AVERMAET   BEL           čas
...                                    
41. M. MOHORIČ        SLO          2:20
47. K. KOREN          SLO      isti čas
87. J. TRATNIK        SLO          8:46

Nekdanji švicarski kolesar Fabian Cancellara, specialist za enodnevne dirke, je pred leti dirko po Flandriji opisal kot božič v Belgiji. Lansko prestižno zmago sicer brani Nizozemec Niki Terpstra, letošnji De Ronde pa je 103. izvedba dirke po Flandriji.

Po Flandriji sledi severni pekel
Prvi kolesarski spomenik sezone 2019 dirko Milano‒Sanremo je dobil Francoz Julian Alaphillipe. Teden po tekmi De Ronde sledi najprejstižnejša enodnevna kolesarka dirka koledarja Paris‒Roubaix s severnim peklom tlakovcev. Četrti spomenik prihaja na vrsto zadnjo aprilsko nedeljo Liege‒Bastogne‒Liege, s čimer se končuje spomladanska sezona klasik. Zadnji, peti, spomenik je na sporedu šele sredi oktobra, ko se odvije Giro di Lombardija (Dirka po Lombardiji), s čimer se tradicionalno sklene kolesarsko sezono.

Mohorič na Dirki po Flandriji že opozoril nase