Blaža Klemenčič do nadaljnjega ne sme nastopati. Foto: www.alesfevzer.com
Blaža Klemenčič do nadaljnjega ne sme nastopati. Foto: www.alesfevzer.com
Tanja Žakelj
Bo Slovenija ostala celo brez mesta na olimpijski preizkušnji gorskih kolesark v krosu? Foto: Grega Stopar
Klemenčičeva osumljena dopinga

Članico ekipe Habitat Mountainbiketeam, ki je med drugim letos osvojila bronasto medaljo na evropskem prvenstvu, sumijo jemanja prepovedanega sredstva eritropoetin, vzorec pa so ji odvzeli 27. marca 2012. Takrat ni kazalo, da je kaj narobe, vendar je Svetovna protidopinška agencija Wada vzorec pred dvema tednoma (v času svetovnega prvenstva v Andori) spet pregledala. Novejše in natančnejše metode so razkrile eritropoetin v urinu.

To pomeni, da Klemenčičeva do nadaljnjega ne sme nastopati, čeprav ima večkratna slovenska državna prvakinja v gorskem kolesarstvu v letošnji sezoni v načrtu še precej dirk.

Leta 2012, ko so ji odvzeli vzorec, je Klemenčičeva dirkala za ekipo Felt X-Bionic. Pri njeni sedanji ekipi Habitat so se že odzvali: "Te dogodke jemljemo zelo resno, zato smo se odločili, da prekinemo pogodbo. Zaradi resnosti primera smo prekinili pogodbo tudi s trenerjem in partnerjem Klemenčičeve Robertom Pintaričem."

Ogrožena olimpijska kvota za Rio
Novica je šokirala predstavnike Kolesarske zveze Slovenije. Predsednik odbora za gorsko kolesarstvo Mohor Vrhovnik je izpostavil, da je treba počakati na dodatne informacije in uradno odločitev UCI-ja.

"Ker v gorskem kolesarstvu nimamo tovrstnih izkušenj, bomo do ponedeljka poskusili pridobiti čim več informacij in se nato odločili o nadaljnjih korakih. Vsekakor trenutno veliko skrb povzroča dejstvo, da bo Slovenija izgubila veliko Blažinih točk v kvalifikacijskem točkovanju za poletne olimpijske igre prihodnje leto in je zato lahko ogrožen tudi nastop drugih tekmovalk v Rio de Janeiru," je za STA pojasnil Vrhovnik.

Na olimpijskih igrah nastopi 30 deklet, eno mesto je rezervirano za državo gostiteljico. Države, ki bodo na kvalifikacijski lestvici za Rio na mestih od 1 do 8, lahko na OI pošljejo dve tekmovalki, države na mestih od 9 do 17 pa po eno. Štiri mesta so rezervirana za predstavnice Amerike, Oceanije, Azije in Afrike. Točke zbirajo do 24. maja 2016.

Klemenčičeva osumljena dopinga