Slovenske ceste bodo spet pozdravile močno zasedbo. Foto: RTV SLO
Slovenske ceste bodo spet pozdravile močno zasedbo. Foto: RTV SLO
Stefano Garzelli
Stefano Garzelli je bil lani najbolj zveneče ime na dirki. Ga bomo v Ljubljani videli tudi letos? Foto: RTV SLO
Namesto Vršiča tokrat Krvavec

Dirka letos ne bo prestopila meje (lani je obiskala Italijo, Avstrijo in Hrvaško), prvič pa bo obiskala Obalo. Štart druge etape bo v Piranu, cilj v Kopru, vmes pa se bodo kolesarji "potepali" tudi po Krasu. Uvodna etapa (11. junija) bo tekmovalce vodila od Ljubljane (Prešernov trg) prek Ribnice v Postojno, kraljevska etapa jih bo popeljala od Škofje Loke do Krvavca, zadnja (14. junija) pa iz Celja proti Novemu mestu. Skupaj bo dirka dolga 633 kilometrov.

Dve ekipi Protoura - Liquigas in Lampre
Nastopilo bo 15 ekip, med njimi tudi Liquigas, Lampre, LPR Brakes in Acqua & Sapone. Prireditelji, ki seveda še nimajo poimenskih prijav, upajo, da bosta na dirki nastopila Danilo Di Luca in Stefano Garzelli, ali vsaj eden izmed njiju.

Slovenske barve bodo zastopali tekmovalci Perutnine Ptuja, Save, Radenske KD Finančne točke in Adrie Mobila. Moštvo organizatorjev bo v svojem dresu pogrešalo vsaj začasno upokojenega lanskega zmagovalca Tomaža Noseta.


"Najbrž bodo imeli letos glavno besedo tuji kolesarji. Lani jih je premagal Nose, a večino etap so dobili Italijani. Noseta sicer ne bo, a nekaj adutov za visoko uvrstitev bodo vsekakor imeli tudi Slovenci,"
je prepričan direktor dirke Bogdan Fink.

Sočutje turizma in športa
"Da dirka letos ne obiskala tujine, ne pomeni, da je izgubila na veljavi. Prepričani smo v nasprotno; dirka ima po zagotovilih kolesarjev vedno večjo veljavo tudi v tujini. V svoji 15. izvedbi, ki bo za etapo krajša kot prejšnja, smo se letos odločili, da obiščemo turistične kraje in vzpostavimo sočutje med turizmom in športom," je dejal predsednik organizacijskega odbora Marjan Hribar.

M. R.

Namesto Vršiča tokrat Krvavec