Norvežan Edvald Boasson Hagen je zmagovalec uvodne etape letošnjega kriterija Dauphine, generalke za Dirko po Franciji. Foto: EPA
Norvežan Edvald Boasson Hagen je zmagovalec uvodne etape letošnjega kriterija Dauphine, generalke za Dirko po Franciji. Foto: EPA

Drugi je bil Belgijec Philippe Gilbert, tretji pa njegov rojak Wout van Aert. Praznih rok so v zadnjem kilometru ostali trije ubežniki Oliver Naesen, Magnus Cort in Bjorg Lambrecht.

Aurillac-Jussac, 142 km:              
  1. E. BOASSON HAGEN   NOR    3:24:33
  2. P. GILBERT         BEL        vsi
  3. W. VAN AERT        BEL           
  4. N. POLITT          NEM           
  5. G. MÜHLBERGER      AVT           
  6. S. COLBRELLI       ITA           
  7. J. KOCH            NEM       isti
  8. A. LUCENKO         KAZ           
  9. B. COSNEFROY       FRA           
 10. M. KWIATKOWSKI     POL           
 ...                                  
 61. J. TRATNIK         SLO        čas
105. L. MEZGEC          SLO       6:16
128. L. PIBERNIK        SLO      10:46

Prvi Slovenec na cilju je bil na 61. mestu Jan Tratnik iz Bahrain-Meride, ki jo kot zadnji kolesar prečkal ciljno črto v času zmagovalca. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je bil 105., zaostal je 6:16 minute. Luka Pibernik (Bahrain-Merida) je na 128. mestu zaostal 10:46 minute.

Večina favoritov se pripravlja na Tour
Za najhitrejšimi kolesarji so čez ciljno črto prišli vsi favoriti za končno zmago, za nastop na dirki so se med drugim odločili Francozi Julian Alaphilippe, Romain Bardet in Thibaut Pinot, Britanca Chris Froome in Adam Yates, Kolumbijec Nairo Quintana, Danec Jakob Fuglsang in številni drugi. Večina teh bo julija kolesarila tudi na Dirki po Franciji.

V ponedeljek kolesarje v Franciji čaka 180-kilometrska razgibana druga etapa s startom v Mauriacu in ciljem v Craponne-sur-Arzonu.

Dauphine: Boasson Hagen dobil šprint glavnine

Dumoulin še čuti bolečine
Nizozemec Tom Dumoulin, ki je moral zaradi poškodbe odpovedati nastop na Dirki po Italiji, še ni nared, zato dvomi, ali se bo lahko na Touru boril za zmago: "Na Touru bom težko dobro pripravljen, močno dvomim, da bi se lahko boril za vrh. V mojem kolenu je še vedno tekočina, hrustanec je poškodovan. Dauphine bo veliko tega pokazal, najbrž pa bo moral zmanjšati svojo pričakovanja," je povedal kolesar ekipe Sunweb, ki je tudi napovedal, da bo odstopil, če ga bo na kriteriju Dauphine bolelo koleno.