Grega Bole prejšnji petek v Novi Gorici ni uspel priti do zmage na Dirki po Sloveniji, na državnem prvenstvu pa je bil uspešnejši. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Grega Bole prejšnji petek v Novi Gorici ni uspel priti do zmage na Dirki po Sloveniji, na državnem prvenstvu pa je bil uspešnejši. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kristijan Koren
Kristijan Koren je znova odlično opravil svoje delo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Razburljiva dirka Boletu

Četrto mesto je zasedel lanski prvak Gorazd Štangelj. Dirka z 20 krogi je bila izjemno razgibana in zanimiva ter polna pobegov, v ciljnem šprintu pa je imel največ moči kolesar Lampreja.
Neuspešen pobeg sedmerice
Že v drugem krogu so pobegnili Jure Zrimšek, Luka Mezgec, Matej Gnezda, Tomaž Nose, Matej Mugerli, Dejan Bajt in Klemen Štimulak. Privozili so si pet minut prednosti, nato pa so v lov za njimi krenili slovenski kolesarji, ki si kruh služijo v tujini, in polovili ubežnike.
Nato je s pobegom poskušal še Robert Vrečer, vendar tudi on neuspešno. V zadnjem krogu si je četverica najboljših prikolesarila nekaj prednosti, ciljno črto pa je pričakovano prvi prevozil Bole, ki je zelo dober šprinter.
Prva letošnja zmaga za Boleta
Bole, ki je bil državni prvak v vseh mladinskih kategorijah, je prvič slavil še med člani. "Vsekakor je to dokaz, da sem v vseh teh letih dobro delal. Na državnem prvenstvu sem si vselej želel zmagati. Na Touru (Dirka po Franciji se začne prihodnjo soboto, op. a.) bom imel oblečeno majico državnega prvaka, kar je res velika čast. Ko je ušla sedmerica kolesarjev, smo mislili, da je dirke konec, a je nato Kristijan Koren začel narekovati hud ritem - treniral je za kronometer - in uspelo nam je ujeti ubežnike. O zmagi sem začel razmišljati v zadnjih dveh krogih. Vedel sem, da bo najbolj nevaren Furdi, kar nekoliko pa me je presenetil Gazvoda, ki je na srečo začel svoj šprint prehitro. Drugače bi ga težko premagal," je dejal 25-letni kolesar iz Begunj na Gorenjskem, ki je sicer slavil prvič letos.
Andrej Rajšp je zmagal med kolesarji do 23 let, med mladinci je bil najboljši Martin Otoničar, med mlajšimi mladinci Žiga Ručigaj, pri ženskah pa je drugič zapored zmagala Polona Batagelj.
Koren glavni tekmec Brajkoviča
V nedeljo bo na progi med Solkanom in Plavami še državno prvenstvo v kronometru. Tekmovala bosta tudi Jani Brajkovič in Simon Špilak, ki v soboto nista kolesarila. Obeta se boj za zmago med Brajkovičem in Kristijanom Korenom. Razplet pri vrhu bi lahko krojil tudi zmagovalec prologa v Ljubljani na Dirki po Sloveniji Vrečer. Boleta ne bo štartu.

Cestna dirka, 160 km: 
1. G. BOLE Lampre 3:48:39 2. B. FURDI Adria Mobil vsi 3. G. GAZVODA Perutnina isti 4. G. ŠTANGELJ Astana čas 5. M. MARIN Perutnina +0:25 6. V. KERKEZ Sava vsi 7. R. VREČER Perutnina 8. T. NOSE Adria Mobil isti 9. A. OMULEC Loborika 10. A. RAJŠP Radenska čas

Vsi državni prvaki v kolesarstvu

LetoCestaKronometer
1991Sandi ŠmercMarko Baloh
1992Valter Bončani bilo izvedeno
1993Marko VelkovrhSašo Sviben
1994Martin HvastijaRobert Pintarič
1995Gorazd ŠtangeljRobert Pintarič
1996Bogdan RavbarRobert Pintarič
1997Sašo SvibenSašo Sviben
1998Igor Kranjecni bilo izvedeno
1999Tadej KrižnarBranko Filip
2000Andrej HauptmanValter Bonča
2001Martin DergancMitja Mahorič
2002Boris Premužični bilo izvedeno
2003Tadej ValjavecMitja Mahorič
2004Uroš MurnDean Podgornik
2005Mitja MahoričGregor Gazvoda
2006Jure GolčerKristjan Fajt
2007Tadej ValjavecGregor Gazvoda
2008Borut BožičGregor Gazvoda
2009Mitja MahoričJani Brajkovič
2010Gorazd ŠtangeljGregor Gazvoda
2011Grega Bole/
Razburljiva dirka Boletu