Jani Brajkovič bo tudi pri Astani vse moči usmeril v Tour, kjer je lani nesrečno padel in končal v bolnišnici. Foto: MMC RTV SLO
Jani Brajkovič bo tudi pri Astani vse moči usmeril v Tour, kjer je lani nesrečno padel in končal v bolnišnici. Foto: MMC RTV SLO
Astana v novi sezoni s tremi Slovenci

Kolesarska sezona se je sicer že začela z dirkama v Argentini in Avstraliji, vendar ekipe zadnje dni izkoriščajo za predstavitve svojih kolesarjev in osebja. Katjuša je že predstavila svoje adute, med katerimi bo tudi Simon Špilak, v teh dneh pa sta se predstavila še Movistar in Astana. Predstavitev ekipe je potekala v Calpeju v Španiji, med prvimi so na oder poklicali Božiča, a največ pozornosti so poželi trije - Čeh Roman Kreuziger, Brajkovič in predvsem Aleksander Vinokurov.

Vinokurov še vedno prvi mož moštva
38-letni Kazahstanec je na oder prišel zadnji. S tem so pri ekipi samo dokazali, da je Vinokurov še vedno prvi mož ekipe, čeprav je napovedal, da bo po nastopu na Dirki po Franciji in po olimpijskih igrah končal športno pot. "Vesel sem svoje vloge in trenutnega statusa. Svoje izkušnje z dirk lahko prenesem na mlajše člane ekipe. Tako lahko pridobivamo izkušnje in tudi zmagujemo na dirkah," je med drugim povedal Vinokurov, ki bo svoje bogate izkušnje s težkih etapnih dirk lahko prenašal tudi na Kreuzigerja in Brajkoviča. 28-letni Belokranjec je tudi na predstavitvi dobil dokaz, da pri Astani verjamejo vanj in njegove sposobnosti, saj je na odru stal v prvi vrsti, prav skupaj s prej omenjenima kolesarjema.

"Vse, kar potrebujem, je sreča. Imam močne noge, sem v dobri formi. Letos sem dobro delal. Že zdaj sem odlično pripravljen. Zelo sem motiviran," je povedal Brajkovič, ki bo sezono začel 21. februarja na etapni Dirki po Sardiniji. Spet pa želi nastopiti na Touru. "Njegove lastnosti in sposobnosti so pravšnje za tako zahtevno etapno dirko. Nastopil bo tudi na dirki Dauphine, ki jo je leta 2010 dobil," je o Brajkoviču dejal glavni menedžer ekipe Giuseppe Martinelli, ki je potrdil, da bo Belokranjec na Touru nastopil v vlogi kapetana ekipe.

Božiču veliko pomeni, da bosta zraven dva Slovenca
V Calpe je pripotoval tudi Božič, ki je po vrnitvi s prve dirke sezone, torej z dirke Tour Down Under, in pred odhodom v Španijo kilometre nabiral na Primorskem. "Prvič, odkar dirkam v tujini, bom nastopal s Slovencem, ki je tudi moj prijatelj. Meni to pomeni največ. Zraven je prišel še Gorazd in to lahko, mogoče ne samo zame, ampak na splošno za slovenske kolesarje, zelo veliko pomeni. Kaj pa bomo iz tega mi potegnili, pa bomo videli, vendar sam na vse skupaj gledam zelo pozitivno," je povedal šprinterski up Astane, ki je v to moštvo pred sezono 2012 prestopil iz Vacansoleila.

Božič želi biti dobro pripravljen na klasičnih dirkah, kot sta Gent-Wevelgem in Milano-San Remo. Glavna cilja sezone pa bosta Tour in olimpijske igre. "Mislim, da imamo dobre možnosti, da dosežemo kakšen zelo lep in odmeven rezultat. Kaj bo pokazala cesta, pa bomo videli. Vse skupaj sem sprejel zelo pozitivno in za zdaj sem zelo zadovoljen," je še sklenil Božič, ki bo sezono nadaljeval že 8. februarja na etapni Dirki po Sredozemlju, 1. marca pa bo prišel tudi v našo bližino. Nastopil bo namreč na Dirki po Furlaniji.

Astana v novi sezoni s tremi Slovenci