Fabian Cancellara je ubranil zmago na Dirki po Flandriji. Foto: EPA
Fabian Cancellara je ubranil zmago na Dirki po Flandriji. Foto: EPA
Sep Vanmarcke, Fabian Cancellara in Greg Van Avermaet
Greg Van Avermaet in Sep Vanmarcke nista uspela ugnati Cancellare v šprintu. Foto: EPA

Za večkratnim svetovnim prvakom v kronometru in nosilcem zlate ter srebrne kolajne s poletnih olimpijskih iger v Pekingu leta 2008 sta se uvrstila Belgijca Greg Van Avermaet (BMC) in Sep Vanmarcke (Belkin).

Po tri zmage na prestižni klasični Dirki po Flandriji imajo še Belgijci Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw in Tom Boonen ter Italijan Fiorenzo Magni.

"Srečen sem, kot nisem bil že dolgo. Ponoviti uspeh je slajše, kot je takrat, ko zmagaš prvič. Opravičujem se Belgijcem, premagal sem tri njihove kolesarje. Moram reči, da sem bil v zaključku dirke zelo nervozen. Nekajkrat sem poskušal napasti, ni mi uspelo, moral sem čakati na zaključni šprint. Ta pa je vedno stresen, na srečo mi je ostalo dovolj moči, da sem ga opravil, kot je treba. Tudi v taktičnem smislu. Dirka je bila enkratna, naravna selekcija pa je opravila svoje," je dejal 33-letni švicarski šampion.
Slabih 260 km dolga dirka po belgijskih tlakovanih cestah se je po pričakovanju odločala na zadnjih treh vzponih. Najprej se je izoblikovala skupina 13 kolesarjev, nato so po zadnjem vzponu ostali le še štirje, ki so med seboj obračunali o zmagi.

Jarc odstopil, Božiču počila zračnica
Slovencev ni bilo v ospredju. Kristjan Koren je garal predvsem za Petra Sagana, ki pa tokrat ni imel moči, da bi se boril za zmago, Blaž Jarc se je zapletel v padec in odstopil, Borut Božič pa je imel spet smolo. Potem ko je bil nekaj časa v prvi skupini, ga je približno 55 kilometrov pred ciljem zaustavila počena zračnica, tako da ni imel nobenih možnosti, da bi bil lahko v ospredju.

Huda nesreča ob progi
Dirko je zaznamovala tudi huda nesreča. Johan Vansummeren se je zaletel v 65-letno gledalko, ki je na enem izmed otokov spremljala dirko. Njene poškodbe so hude, v bolnišnici se bojuje za življenje.

Ženska dirka pripadla Van Dijkovi
Dirko po Flandriji so vozila tudi dekleta. Dobrih 139 kilometrov dolgo progo je najhitreje prevozila Nizozemka Eleonora Van Dijk, sicer svetovna prvakinja, ki je na prestolu zamenjala tokrat odsotno rojakinjo Marianne Vos. Še tretjič na tretji letošnji dirki svetovnega pokala se je na zmagovalni oder povzpela Britanka Elizabeth Armistead, tokrat je bila z zaostankom minute in sekunde druga, tretje mesto pa je zasedla Švedinja Emma Johannson.

Od predstavnic slovenske ekipe BTC City Ljubljana so na cilj prišle tri tekmovalke. Znova je bila najboljša Poljakinja Eugenia Bujak, z zaostankom petih minut in sekunde je zasedla 42. mesto, isti zaostanek je na 45. mestu imela tudi Avstrijka Martina Ritter. Polona Batagelj je na cilj prišla sedem minut in deset sekund za zmagovalko, uvrstila se je na 77. mesto.

Končni vrstni red, 259,1 km:           
  1. F. CANCELLARA    ŠVI     6:15:18  
  2. G. VAN AVERMAET  BEL         vsi  
  3. S. VANMARCKE     BEL        isti  
  4. S. VANDENBERGH   BEL         čas  
  5. A. KRISTOFF      NOR       +0:08  
  6. N. TERPSTRA      NIZ        0:18  
  7. T. BOONEN        BEL        0:35  
  8. G. THOMAS        VB         0:37  
  9. B. LEUKEMANS     BEL        0:41  
 10. S. LANGEVELD     NIZ        0:43  
 ...                                   
 49. B. BOŽIČ         SLO        4:12  
 74. K. KOREN         SLO        8:17  
                                       
 Blaž Jarc je odstopil.