Alberto Contador je na Giru zmagal leta 2008 in 2011, a so mu zmago izpred štirih let odvzeli zaradi jemanja nedovoljenih poživil. Foto: EPA
Alberto Contador je na Giru zmagal leta 2008 in 2011, a so mu zmago izpred štirih let odvzeli zaradi jemanja nedovoljenih poživil. Foto: EPA
Richie Porte
Richie Porte je letos dobil že dirko Pariz-Nica in Dirko po Kataloniji. Foto: EPA

Vlogo kapetana so v Giant-Alpecinu podelili Luki Mezgecu, ki bo tako prvi šprinter ekipe. Grega Bole bo dirkal v dresu CCC Sprandi Polkowic, Jan Polanc pa za Lampre-Merido.

Giro se bo začel v soboto s 17,6 km dolgo ekipno vožnjo na čas od San Lorenza do San Rema, končal pa 31. maja, po 21. etapah v Milanu. Zmage ne bo branil Kolumbijec Nairo Quintana. Kandidati za najvišja mesta so Španec Alberto Contador, Italijan Fabio Aru, Kolumbijec Rigoberto Uran in izjemni Avstralec Richie Porte.

Zadnji teden bo peklenski
Šest etap bo imelo cilj na vrhu vzpona, na sporedu bosta tudi ekipni in posamični kronometer. Izjemno naporen bo zadnji teden, ko so na sporedu težki vzponi (Madonna di Campiglio, Cervinia in Sestriere), v etapi do Aprice pa kolesarje čaka zloglasni Mortirolo, kjer so razlike vedno ogromne.

Po letošnjih izidih je v prednosti Porte, a Contador, ki si letos želi zmago tako na Giru kot na Touru, se je v zadnjem času umaknil od nastopov in se zavzeto pripravljal. "Zdaj težko kar koli napovedujem, lahko rečem le, da je moj cilj zmaga," je redkobeseden Contador, ki bo imel v ekipi Tinkoffa odlične pomočnike, najbolj računa na pomoč Romana Kreuzigerja.

Porte zmage na največjih treh dirkah še nima, vedno je bil v senci moštvenih kolegov pri Skyju Bradleyja Wigginsa in Chrisa Frooma. Tokrat bodo drugi garali zanj, v prvi vrsti Kolumbijec Sebastian Henao, Čeh Leopold König in Španec Mikel Nieve.

Mezgec: Vsaj štirikrat bo šprint, upam, da bom štirikrat zraven
Svoje načrte imajo tudi slovenski kolesarji. Mezgec je lani dobil zadnjo etapo s ciljem v Trstu - to je bila sploh prva slovenska na Giru. "Imam pet, šest priložnosti. Vsaj štirikrat bo šprint, upam, da bom štirikrat zraven. Upam, da se bo vsaj enkrat poklopilo," pravi Mezgec, ki si želi, da bi do etapne zmage prišel prej kot lani, ko je nanjo čakal vse do konca. "Na dirkah se prilagajamo sproti, padci in poškodbe so sestavni del. V prvem planu sem kapetan za šprinte," dodaja Mezgec, ki je pred dnevi ostal brez enega ključnih mož šprinterskega vlaka, Nizozemca Toma Veelersa, ki je poškodovan. Po daljšem premoru zaradi bolezni je zdržal vse napore Dirke po Romandiji in pridobil prepotrebne tekmovalne kilometre: "Na Giro gremo z močno in enakovredno ekipo, ki je osredotočena na šprinte."

Glavni cilj poljske ekipe CCC Sprandi Polkowice je etapna zmaga, za katero največ stavijo na Macieja Paterskija. Poljaki računajo tudi na Boleta, ki je mož za težke šprinte, mož za katerega bodo delali, pa je izkušeni Sylwester Szmyd.

Polanc se je lani izkazal s četrtim mestom v zahtevni gorski etapi. "V ekipo so me uvrstili v zadnjem trenutku, nastop ni bil v mojem načrtu. Želel bi si kakšen kilogram manj, a vseeno mislim, da sem bolje pripravljen kot lani. Kakšen beg bo moja priložnost, drugače pa bom v glavnem pomagal Przemyslavu Niemiecu, ki bo naš glavni adut, saj bo Ulissi stavil le na posamezne etape," je dejal Kranjčan.

Spored etap:                        km 
 9. 5.: San Lorenzo al Mare-San Remo,  
        ekipni kronometer         17,6 
10. 5.: Albenga-Genoa              173 
11. 5.: Rapallo-Sestri Levante     136 
12. 5.: Chiavari-La Spezia         150 
13. 5.: La Spezia-Abetone          152 
14. 5.: Montecatini Terme-             
        Castiglione della Pescaia  181 
15. 5.: Grosseto-Fiuggi            263 
16. 5.: Fiuggi-Campitello Matese   188 
17. 5.: Benevento-San Giorgio          
        del Sannio                 212 
18. 5.: prost dan                      
19. 5.: Civitanova Marche-Forli    195 
20. 5.: Forli-Imola                147 

21. 5.: Imola-Vicenza              190 
22. 5.: Montecchio Maggiore-Jesolo 153 
23. 5.: Treviso-Valdobbiadene,         
        kronometer                59,2 
24. 5.: Marostica-Madonna              
        di Campiglio               165 
25. 5.: prost dan                      
                                       
26. 5.: Pinzolo-Aprica             175 
27. 5.: Tirano-Lugano              136 
28. 5.: Melide-Verbania            172 
29. 5.: Gravellona Toce-Cervinia   236 
30. 5.: Saint Vincent-Sestriere    196 
31. 5.: Torino-Milano              185