Siloviti sprint 171 cm visokega
Siloviti sprint 171 cm visokega "petelina" rahlo navkreber, s katerim je Bryan Coquard po 49 uvrstitvah med najboljšo deseterico končno prvič tudi zmagal v svetovni seriji. Foto: EPA

V ciljnem sprintu nekoliko navkreber je po 133,2 km krožne trase okoli Willunge slavil pred Italijanom Albertom Bettiolom (EF Educatation-EasyPost), tretji je bil Francoz Hugo Page (Intermarche-Circus-Wanty). Skupno na 23. dirki tam spodaj še naprej vodi Avstralec Jay Vine (UAE Emirates).

Bryan Coquard je v ciljnem sprintu skupine 40 kolesarjev po odličnem delu kolegov iz Cofidisa presenetil tekmece z zgodnjim sprintom, saj je 30-letni Francoz skočil skoraj 250 metrov pred ciljem in ustvaril vidno luknjo. Pred zaključkom se je glavnina razbila na številne dele zaradi precej močnega vetra in vnovičnih padcev, ki zaznamujejo prvo etapno dirko svetovne serije.

Veliki dan za Coquarda in Cofidis

Coquard je v Willungi, kjer so za spremembo izpustili najbolj znani avstralski vzpon Willunga Hill, dočakal prvo zmago med kolesarsko elito. Sicer je bila to že njegova 49. zmaga v karieri, a prva v svetovni seriji, kjer je pred tem nanizal kar 49 uvrstitev med najboljšo deseterico, ne da bi zmagal.

"Prva zmaga. Deset let sem čakal na zmago v svetovni seriji. Dolgo sem upal in se boril. Ponosen in presrečen zaradi tega uspeha. V karieri sem že veliko zmagoval, a nikoli v svetovni seriji. Res sem zelo, zelo vesel," se je v cilju smejalo petelinu iz Saint-Nazaira. "Le Coq", kar je njegov vzdevek, je dokončal izjemen lead-out Alexisa Renarda, ki mu je v vetru v prsa pripravil izjemno izhodišče za uspeh, na katerega je toliko časa čakal.

Odločitev na Mount Lofty

V nedeljo bo na sporedu še zadnja etapa od Unleyja do Mount Loftyja (112,5 km). Kolesarji, med katerimi ni Slovencev, se bodo v njej petkrat povzpeli na Mount Lofty (1,5 km/6,8 %), kjer bo po tri tisoč višinskih metrih bržčas padla tudi odločitev o zmagovalcu prve letošnje dirke v svetovni seriji.

23. dirka tam spodaj se odvija v neposredni okolici Adelajde. Foto: EPA
23. dirka tam spodaj se odvija v neposredni okolici Adelajde. Foto: EPA

SVETOVNA SERIJA 2023

23. DIRKA TAM SPODAJ – PO AVSTRALIJI

4. etapa, Port Willunga–Willunga, 135,5 km:

1. B. COQUARD    FRA    2:53:41
2. A. BETTIOL    ITA      vsi
3. H. PAGE     FRA        
4. P. PENHOËT    FRA      isti
5. C. STRONG    AVS        
6. M. MATTHEWS   AVS      čas

Vrstni red po 4. etapi (od 5):

 1. J. VINE     AVS    10:32:50
 2. S. YATES     VB     +0:15
 3. P. BILBAO    ŠPA      0:15
 4. M. SHEFFIELD   ZDA      0:45
 5. M. SCHMID    ŠVI      0:46
 6. E. HAYTER     VB      0:50