Arvid de Kleijn je prepričljivo dobil sprint druge etape, še zadnje po meri sprinterjev na letošnji dirki Pariz-Nica. Foto: EPA
Arvid de Kleijn je prepričljivo dobil sprint druge etape, še zadnje po meri sprinterjev na letošnji dirki Pariz-Nica. Foto: EPA

De Kleijn je bil zelo prepričljiv, v zaključni akciji ga nihče ni mogel ogroziti iz zavetrja, čeprav na "dirki proti soncu" nastopajo takšna sprinterska imena, kot so Dylan Groenewegen (danes 3.), Sam Bennett (6.), Mads Pedersen (8.), Pascal Ackermann (9.) ali Fabio Jacobsen (28.). Prednost pred drugouvrščenim Laurencom Pithiejem je na cilju v Montargisu znašala dolžino kolesa. Luka Mezgec (Jayco-AlUla) ni sodeloval v sprintu, potem ko je opravil delo za Groenewegna. Osvojil je 43. mesto.

21-letni Novozelandec Laurence Pithie iz ekipe Groupama-FDJ je po zaslugi bonifikacij oblekel rumeno majico. Prva favorita Remca Evenepoela (80. mesto) in Primoža Rogliča še vedno ločijo štiri sekunde, ki jih je Belgijec pridobil na letečem cilju v prvi etapi.

Tudi v nedeljski prvi etapi je Roglič v cilj prišel v času zmagovalca. V ciljnem sprintu ni sodeloval. "Močni sprinterji so preživeli in odločali o zmagovalcu etape. Ni nam preostalo nič drugega, kot da pridemo v cilj brez težav. Primož je bil na vrhu zadnjega vzpona skupaj z Remcom, to nas navdaja z optimizmom pred nadaljevanjem," je po prvi etapi povedal vodja Rogličeve ekipe Bora Hansgrohe Rolf Aldag.

Mezgec: Groenewegen potrebuje etapno zmago na dirki Pariz – Nica

"Remco se je odločil, da bo napadel bonifikacijske sekunde, mi nismo. Razlika je v tem, da je Remco že vozil letos, medtem ko je Primož šele prišel z zimskih priprav. Telo nekaj časa potrebuje, da se privadi na dirkanje. Dan se je absolutno končal tako, kot smo si želeli," je še dodal Aldag.

Oči so zdaj uprte v torkov ekipni kronometer. 26,9 km dolga proga bo že prinesla občutnejše razlike. V sredo je na sporedu prva gorska etapa z vzponom prve kategorije in šestimi vzponi druge kategorije, vključno s sklepnim trikilometrskim na Mont Brouilly.

Skupaj je na sporedu osem etap. Dirka se bo končala v nedeljo.

Juan Ayuso je presenetil Filippa Ganno. Foto: EPA
Juan Ayuso je presenetil Filippa Ganno. Foto: EPA

Ayuso premagal Ganno
Začela se je tudi 59. dirka od Tirenskega do Jadranskega morja, letos brez slovenske udeležbe. Na prvi etapi je kolesarje čakala ravninska vožnja na čas v mestu Lido di Camaiore. Zmagal je 21-letni Španec Juan Ayuso (UAE), ki je bil na 10 km dolgi trasi s časom 11:24 (povprečna hitrost: 52,554 km/h) za sekundo hitrejši od favoriziranega Filippa Ganne (Ineos). Jonas Vingegaard, ki ima največ možnosti za končno zmago, je na 9. mestu zaostal 22 sekund. Veliko pozornosti so pritegnile nove aerodinamične čelade ekipe Team Visma (fotografija spodaj).

Results powered by FirstCycling.com

Giro 2024: Dodali Mortirolo

Na letošnji Dirki po Italiji so morali spremeniti traso kraljevske 15. etape. Švicarske oblasti zaradi varnostnih in finančnih razlogov ne dovolijo prečkanja prelaza Forcola di Livigno, tako da kolesarje čaka dodaten izziv v Alpah: zloglasni klanec Mortirolo.