Tadej Pogačar je v ožjem krogu favoritov za nedeljsko zmago. Foto: Alen Milavec
Tadej Pogačar je v ožjem krogu favoritov za nedeljsko zmago. Foto: Alen Milavec

To ne bi bilo mogoče, če ne bi bilo pandemije novega koronavirusa, ki je mednarodna tekmovanja premaknil na začetek avgusta. Tako so vsi Slovenci ostali doma in državno prvenstvo bo letos še posebej pestro, tudi zaradi trase, saj bo o zmagovalcu odločil ciljni vzpon na Ambrož.

Nekakšna uvertura v nedeljsko dirko bo kriterij Tadeja Pogačarja. Na dirki, ki poteka v okviru kolesarskega pokala Slovenije, bodo najprej nastopili amaterski tekmovalci, nato mlajši in starejši mladinci, za konec pa bo na sporedu še preizkušnja za ženske in moške elite (ob 19. uri), ki bo zvezdniško obarvana.

Sorodna novica Spektakel na Ambroža prva dirka v UCI-jevem pokoronskem koledarju

Že v petek izjemno močna zasedba
"Kar nekaj najboljših slovenskih kolesarjev je že potrdilo udeležbo na kriteriju, seveda s Tadejem Pogačarjem na čelu," so sporočili organizatorji preizkušnje, ki bo dolga 36 krogov po 1,1 kilometra v poslovni coni Komenda. Po kriterijskih pravilih bodo točkovali vsak tretji krog.

Dodali so, da se bodo dirke zagotovo udeležili vsi slovenski člani Bahrain - McLarna, Matej Mohorič, Luka Pibernik, Domen Novak, Grega Bole in Jan Tratnik, v dresu UAE Team Emirates pa bo poleg Pogačarja nastopil tudi Jan Polanc. Lansko zmago bo branil Luka Mezgec (Manuela Fundacion, nekoč Mitchelton - Scott), v dresu Grupama - FDJ pa bo nastopil tudi Žiga Jerman.

"Želimo si, da pridejo na prvo dirko po treh mesecih premora tudi drugi, seveda tudi Primož Roglič," so še dodali organizatorji, ki si štejejo v čast, da bo kriterij Tadeja Pogačarja ena izmed prvih kolesarskih dirk v tem delu Evrope. Glede na nov odlok vlade, po katerem bo ob trasi dovoljeno gostiti 500 gledalcev, pri organizatorju dirke upajo na čim manj težav in razporeditev gledalcev po 1,1 kilometra dolgem krogu, so sporočili organizatorji.

V nedeljo sklepni del pisan na roko hribolazcem
Najboljši slovenski kolesarji bodo v nedeljo v Cerkljah na Gorenjskem, kjer bodo tekmovalci v vseh konkurencah opravili določeno število krogov, preden jih bo pot ponesla do Ambroža pod Krvavcem.
Preizkušnja članov, dolga 146 kilometrov, bo sestavljena iz sedmih krogov po 19,7 km, preden se bo po koncu teh cesta postavila pokonci z vzponom na 1079 metrov visoki gorski cilj, s čimer bo to ena najtežjih preizkušenj v zgodovini slovenskih državnih prvenstev. Med favoriti bodo zagotovo najboljši hribolazci v državi.

Sorodna novica Trasa državnega prvenstva težka kot še nikoli

Favorite gre iskati v skupini s Primožem Rogličem, Tadejem Pogačarjem in Janom Polancem, ob morebitnem pobegu pa bi lahko na vrh osemkilometrskega vzpona s povprečnim naklonom osem odstotkov prvi pripeljal tudi kdo drug, na primer Matej Mohorič, Luka Pibernik ali Domen Novak, državni prvak lanske cestne dirke DP-ja.

Sezona kolesarskih dirk v Sloveniji se bo po dveh junijskih preizkušnjah nadaljevala julija, po premoru pa bodo kolesarji dejavni še septembra in v prvi polovici oktobra.

Koledar kolesarske sezone v Sloveniji
19. 6. Kriterij Tadeja Pogačarja
21. 6. Cestna dirka državnega prvenstva
3. - 5. 7 Dirka po Dolenjski
4. 7. VN Kostanjevice na Krki
18. 7. VN občine Gorje
25. 7. Nočni kriterij – Kranj
26. 7. VN Kranja, Memorial Filipa Majcna (UCI)
5. 9. Okoli Grma
6. 9. Knobleharjev pokal
12. 9. Državno prvenstvo v vožnji na čas
12. 9. Kriterij Ilirska Bistrica
13. 9. Državno prvenstvo v vzponu
19. 9. VN Občine Vodice
20. 9. Pokal občine Straža
4. 10. VN občine Mengeš
11. 10. VN Avtomojster

Trasa in profil kroga in ciljnega vzpona za DP v cestnem kolesarstvu