Alejandro Valverde je moral tokrat čestitati Simonu Yatesu. Foto: EPA
Alejandro Valverde je moral tokrat čestitati Simonu Yatesu. Foto: EPA
Pinot je dobil dve gorski etapi na letošnji Vuelti. Foto: EPA
Yates strl Valverdeja na ciljnem vzponu

Thibaut Pinot je dobil 19. etapo od Lleide do Andore, ki se je končala s 17 km dolgim vzponom na prelaz Rabassa. Povprečni naklon je bil 6,6-odstoten. Yates je bil edini, ki je sledil Francozu, na cilju je zaostal le pet sekund, tretji pa je bil s 13 sekundami zaostanka Nizozemec Steven Kruijswijk.

Valverde je imel slab dan, zaostal je kar minuto in 12 sekund. Ekipa Movisar je imela dva aduta, a tudi Quintana je znova zaostal.

Pinot se je kar malo ustrašil Yatesa
Pinot je bil seveda navdušen po drugi etapni zmagi na letošnji Vuelti, prvič je slavil v etapi s ciljem na jezerih Covadonge v nedeljo: "To je kot češnja na torti. Nisem verjel, da mi bo uspelo. V sredo sem se počutil res slabo, zdaj pa sem bil spet pravi. Pred ciljem sem se kar malo ustrašil Yatesa. Točno je vedel, kje lahko napade in vedel je, da Valverde ne bo zdržal."

Pinot je namignil na prednost, ki jo je danes imel Yates - v Andori živi zadnja tri leta, tako da dobro pozna okoliške ceste. Tako niti ni bilo posebno presenečenje, da je bil med tistimi, ki so se v zadnjih desetih kilometrih znašli v ospredju. Le redki so zdržali njegov ritem, ob pomoči sotekmovalcev Simona Haiga in brata Adama pa je Yates povečeval naskok v skupnem seštevku. Valverde je izgubljal iz kilometra v kilometer, zatem so imeli pri Movistarju še smolo, saj je Quintana, ki je skušal pomagati Valverdeju, predrl zračnico in izgubil še nekaj dragocenega časa.

Valverde zaostaja že 98 sekund
V skupnem seštevku je Yates povišal prednost na minuto in 38 sekund, potem ko je Valverde na štartu današnje etape zaostajal 25 sekund. Tretji je zdaj Kruijswijk, ki zaostaja skoraj dve minuti.
"Dobro sem se počutil. Dovolj dobro, da sem lahko napadel in moja ekipa je svoje delo odlično opravila. Zavedam pa se, da dirke še ni konec. Jutri nas čaka zelo zahtevna etapa. Po eni strani lahko uživam v tem, kar sem že dosegel, a nikoli ni konec, dokler se ne konča zadnja etapa," je še vedno previden Yates.

V predzadnji etapi se bodo kolesarji v soboto pomerili na 97 kilometrov dolgi preizkušnji od Andore do prelaza Gallina. Na zadnjem klancu ekstra kategorija na letopnji Vuelti bo tudi padla dokončna odločitev o zmagovalcu.

19. etapa, Lleida-Andorra, 154 km:        
 1. T. PINOT      FRA  3:42:05 
 2. S. YATES      VB   +0:05 
 3. S. KRUIJSWIJK   NIZ    0:13 
 4. R. URAN      KOL    0:52 
 5. M. A. LOPEZ    KOL    isti 
 6. E. MAS       ŠPA    čas 
 7. W. KELDERMAN    NIZ    1:03 
 8. A. VALVERDE    ŠPA    1:12 
 9. T. GALLOPIN    FRA    1:15 
 10. N. QUINTANA    KOL    1:49 
 ...                  
137. L. MEZGEC     SLO   25:59 
138. L. PIBERNIK    SLO  isti čas

Skupni vrstni red po 19. etapi:             
 1. S. YATES      VB  76:44:41 
 2. A. VALVERDE    ŠPA   +1:38 
 3. S. KRUIJSWIJK   NIZ    1:58 
 4. E. MAS       ŠPA    2:15 
 5. M. A. LOPEZ    KOL    2:29 
 6. N. QUINTANA    KOL    4:01 
 7. T. PINOT      FRA    5:22 
 8. R. URAN      KOL    5:29 
 9. J. IZAGUIRRE    ŠPA    6:30 
 10. T. GALLOPIN    FRA    7:21 
 ...                  
139. L. MEZGEC     SLO  4:23:23 
140. L. PIBERNIK    SLO  4:24:27 
Yates strl Valverdeja na ciljnem vzponu