Domen Novak Foto: Organizator/Frane Kranjec, prijavim.se
Domen Novak Foto: Organizator/Frane Kranjec, prijavim.se

Novak se je letos dokazal na številnih dirkah. Ne nazadnje je zbral kar 88 tekmovalnih dni, s čimer je zaostal le za Špancem Luisom Leonom Sanchezom (90). Čeprav se je od začetka še malo lovil pri privajanju na novo ekipo UAE Emirates, je nato upravičil njeno zaupanje. "Je eden boljših garačev v karavani. Nič ne komplicira, nič ne jamra, naredi, kar je treba. Prekolje se za svoje kolege v ekipi. Njegova vrednost je v zadnjem letu precej zrasla," je rojaka pohvalil Pogačar.

Giro mu je vedno ustrezal

Za Novaka je Dirka po Italiji glavni cilj sezone. "Motivacija bo zaradi Tadeja še večja. Vemo, po kaj gremo. Celotna ekipa je podrejena njemu. Skušal se bom optimalno pripraviti. Odpeljal sem že tri dirke po Italiji. Vedno mi je ustrezala, na njej se dobro počutim. Leta 2020 in 2022 sem tam prikazal najboljše predstave, zato sem zelo motiviran," pravi nekdanji član Adrie Mobila in Bahraina Victoriousa.

Tudi na treningih Pogačarja vidi vse prej kot zvezdniškega. "Med zvezdniki je Tadej kot navaden kolesar. Vemo, da je od vseh hitrejši za eno ali dve prestavi. Ko si z njim v ospredju, je težje, ampak tudi on spoštuje nas in nas motivira. Vedno želi izboljšave za celotno ekipo. Ekipa je namreč tako močna, kot je močan njen najšibkejši člen. Zaveda se, da mu lahko ekipa veliko pripomore," je povedal Novak.

"Ko je zadovoljna ekipa, sem tudi sam"

V zadnjem letu je spoznal tudi veliko stvari o sebi. Ena je denimo ta, da mu višinske priprave preprosto ne ustrezajo ne glede na pristop v različnih ekipah. Poskusili so vsako leto, a po višini ni občutil nekega učinka, tudi počutje večkrat ni bilo najboljše, je razložil Novak. Letos po dogovoru na višini ne bo treniral.

Tudi sicer so upoštevali njegove želje in gre na dirke, na katerih želi nastopiti. Na večini kot pomočnik, na nekaterih pa bo imel proste roke, kar pa mu ne najbolj ustreza. "S tem imam določene težave. Ko dirkam za koga drugega, lahko iz sebe iztisnem več. Načeloma ne maram tega pritiska. Ekipa je vesela in zadovoljna z mojim delom. Ko so oni zadovoljni, sem tudi sam," pravi Novak.

Rad bi šel na olimpijske igre

Sezono bo začel na Majorki z enodnevnimi preizkušnjami, nato sledita po dve dirki na Portugalskem in v Franciji, preden se bo prvič Pogačarju priključil na Strade Bianche, Milano–San Remu ter na Dirki po Kataloniji. Pred Girom bo sam odpeljal še Dirko po Siciliji, preden bosta skušala s svojim rojakom osvojiti Giro. To skupaj nanese kar 47 tekmovalnih dni v sedlu.

Če bo ustrezno pripravljen, bo med 12. in 16. junijem dirkal tudi na domači pentlji. Druga polovica sezone je zanj še nepopisan list, želi pa nastopiti na olimpijskih igrah v Parizu ter na svetovnem prvenstvu v Zürichu.

"Rad bi šel na obe. Na OI gredo štirje kolesarji. Vemo, katera dva gresta 100-odstotno, za tretjega tudi, za četrtega pa bomo videli, kdo bo najbolje pripravljen. Rad bi šel, na razširjenem seznamu sem, na svetovno prvenstvo grem pa 100-odstotno, saj nas bo tam osem. Tudi selektor Uroš Murn je dejal, da me ima v mislih," je razpredal Novak.

Prihodnje leto bo dirkal tudi za svojo prihodnost pri emiratih, saj mu pogodba čez 12 mesecev poteče. "Ne ustvarjam si pritiska, poskusil se bom kar najbolje pripraviti in vložiti vse, da bom čim boljši in bolje pomagal ekipi. Upam, da bomo našli skupen jezik in da ostanem v ekipi vsaj še dve leti," je zaključil Novak.