Kolesarji so se pomerili na kronometru med Ljubljano in Domžalami. Foto: BoBo
Kolesarji so se pomerili na kronometru med Ljubljano in Domžalami. Foto: BoBo

Moško preizkušnjo (BTC City–Domžale–BTC City) je oviral naliv. Na koncu je Tratnik, deseti z lanskega svetovnega prvenstva, postavil absolutni rekord 44-kilometrske proge s časom 49 minut in 59 sekund.

"Cilj je bil, da postanem državni prvak. Nisem gledal na čas. Lahko bi šel še 30 sekund hitreje. Zmagal sem, počutil sem se dobro. Kronometer je bil dolg, vozil sem ga konstantno. Nisem imel padcev in vzponov. Dosegel sem to, po kar sem prišel," je bil zadovoljen Tratnik, ki se bo na domači pentlji osredotočil na tretjo etapo s ciljem na Celjskem gradu in vožnjo na čas v zadnji etapi, morda pa tudi na generalno razvrstitev.

Od 11 Slovencev, ki nastopajo za moštva iz svetovne serije, se je na startu pojavil le David Per iz Bahrain-Meride. Drugi so na dirkah ali pa se nanje pripravljajo. Med mlajšimi člani je naslov osvojil Tadej Pogačar, ki je bil drugi absolutno.

Bujakova pred Pintarjevo in Batageljevo
Že popoldan so se za državne naslove in točke za lestvico Mednarodne kolesarske zveze pomerile kolesarke. Na mednarodni dirki v vožnji na čas je na 22-kilometrski progi slavila Rusinja Olga Zabelinska, dobitnica srebrne medalje z zadnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru 2016. Triindvajset sekund počasnejša je bila Britanka Hayles Simmonds. Na tretjem mestu je končala Slovenka Eugenia Bujak, članica domače BTC City Ljubljane, ki je postavila 36 sekund počasnejši čas kot Rusinja. Bujakova je tako postala državna prvakinja, druga je bila Urša Pintar, tretja pa Polona Batagelj.

Kronometra so se udeležili tudi rekreativni kolesarji. Prijav je bilo več kot 450.

V soboto bo ob 8.00 štart Barjanke (83 km), vrhunec Maratona Franje pa bo v nedeljo, ko bo ob 9.00 štart 156 kilometrov dolge preizkušnje. Mali maraton (97 km) se bo začel ob 10.40.