Tadej Pogačar. Foto: Reuters
Tadej Pogačar. Foto: Reuters

Večji del dirke v dolžini 199 kilometrov je bilo v begu pet kolesarjev, ki so si nabrali že več kot pet minut prednosti. V Bologno sta skupaj v ospredju prišla le še Geoffrey Bouchard in Kobe Goossens. Do cilja je nato sledilo pet vzponov na San Luco (2,1 km dolg klanec, na katerem se doseže tudi 18 odstotkov strmine).

Sorodna novica Tadej Pogačar

UAE navil tempo
Pri drugem vzponu je pobralo Boucharda, tako je v ospredju ostal le še Goossens. Glavnina se mu je vse bolj bližala, tako se mu je v tretjem krogu pridružilo še nekaj drugih kolesarjev, ki pa jim ni uspelo priti skupaj do (tretjega) vrha, saj je UAE v ozadju tako navil tempo, da so bili prav vsi ujeti.

Mas pokazal moč že v 4. krogu
Naslednja ključna akcija je bila v predzadnjem krogu, ko se je spremenil tempo, v ospredju pa sta ostala le še Tadej Pogačar in Enric Mas, ki sta skupaj prečkala ciljno črto in začela zadnji krog. Že takrat je bilo slutiti, da je Mas najbolje pripravljen kolesar dneva, saj se ga je Pogi komaj držal.

Pogi prehitel Pozzoviva
Pri zadnjem spustu se jima je približalo še nekaj kolesarjev, na zadnjem vzponu pa je prvi napadel prav Mas in celoten klanec prevozil s približno desetimi sekundami prednosti pred vsemi in se veselil odmevne zmage. Slovenski as je v boju za drugo mesto prehitel domačina Domenica Pozzoviva (Intermarche Wanty Gobert).

Roglič lani slavil na sijajen način
Pogačar je bil sicer precej bolje pripravljen kot lani, ko je odstopil. Lani je Giro dell'Emilia dobil Primož Roglič, ki je bil izjemen na zaključnem vzponu na svetišče San Luca nad Bologno.

Še dve dirki za Pogija
Pogačarja v torek čaka še nastop na dirki Tre Valli Varesine, prihodnjo soboto pa torej še zadnji izziv sezone, Dirka po Lombardiji, eden od petih spomenikov sezone.

Žensko dirko dobila Elisa Longo Borghini
Še pred moškimi so se na nekoliko krajši progi merile tudi ženske, zelo solidni uvrstitvi sta zabeležili Urša Pintar in Pogačarjeva izbranka Urška Žigart, prva je bila z zaostankom 33 sekund za zmagovalko Eliso Longo Borghini 11., druga pa je bila šest sekund počasnejša in se je uvrstila mesto za reprezentančno kolegico. Tjaša Sušnik (BTC City Ljubljana Scott) je bila 41., njene moštvene kolegice Nika Bobnar, Erika Jesenko in Ana Ahačič pa so se uvrstile na 62., 71. in 108. mesto.