Mitja Ergaver je novi svetovni prvak v štirikrosu, privlačni in nepredvidljivi disciplini gorskega kolesarstva, kjer padci usodno krojijo razplet tekem. Foto: Grega Stopar
Mitja Ergaver je novi svetovni prvak v štirikrosu, privlačni in nepredvidljivi disciplini gorskega kolesarstva, kjer padci usodno krojijo razplet tekem. Foto: Grega Stopar
Štirikros
Slovenski kolesar je v četrtfinalu napredoval po padcu dveh sotekmovalcev, v polfinalu je bil tretji, a se je uvrstil v polfinale po naknadni diskvalifikaciji, v finalu pa so padli vsi trije tekmeci za naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Filip Flisar
Na SP-ju v gorskem kolesarstvu v Val di Soleju je nastopil tudi svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar in se prebil do četrtfinala in osvojil končno 10. mesto. Foto: BoBo
Ergaver presenetljivi svetovni prvak v štirikrosu

Gledalci ob celotni progi so imeli kaj videti: prehitevanja, napete dirke, skoki, spusti in padci jih niso pustili ravnodušne. Slovenija je imela v izločilnih bojih pet tekmovalcev, toliko kot tudi Nemci, po pravi drami pa so se v izteku proge veselili zlate kolajne Mitje Ergaverja.

Ergaver je v četrtfinalu izkoristil padec dveh tekmecev, ki sta se zapletla med seboj, in se prebil med osem najboljših. V polfinalu je zasedel tretje mesto, kar je pomenilo mali finale, vendar so nato komisarji zaradi nepravilnega starta v mali finale poslali Čeha Tomaša Slavika, Slovenca pa v veliki finale.

Vodilni trije padli tik pred ciljem
V njem je član ajdovskega Črnega Trna vozil na zadnjem mestu, vse je kazalo, da bo na koncu četrti, tako kot lani Hrastnikova, vendar so se Avstrijec Hannes Slavik, Britanec Luke Cryer in Američan Barry Nobles zapletli in padli na zadnjem ostrem ovinku pred ciljem, Ergaver pa se je samo odpeljal mimo, v cilju pa so ga reprezentančni kolegi samo še zbili s kolesa in slavili presenetljivi naslov svetovnega prvaka.

Nisem vedel, kaj se dogaja
"Ne vem, ne vem. Ne najdem besed, da bi opisal občutke. Boril sem se do konca. Ne vem ..." je v ciljnem prostoru občutke iskal Ergaver. "Vedel sem, da sem počasen na startu, mogoče sem se zanašal na srečo. V polfinalu sem bil sproščen, dal sem vse od sebe. Nisem se uvrstil v finale. Potem pa drama s Slavikom. Nisem vedel, kaj se dogaja. Poklicali so me v finale. Upal sem,"
se je že smejalo Slovencu, za konec pa je na vprašanje, kako bo proslavil največji uspeh, odvrnil: "Nisem žurer, ampak danes bomo videli."

Flisar s kolesom deseti na SP-ju
Srebro je na koncu osvojil prvi favorit Avstrijec Slavik, bron pa Britanec Cryer. Svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar je obstal v četrtfinalu, v osmini finala pa Urban Rotnik, Kevin Berginc in Matija Stupar. Flisar je tako zasedel končno 10. mesto, Rotnik 18., Berginc 22. V četrtkovih kvalifikacijah je SP s predrto zračnico končal Matej Stapić, ki je bil 40.

Grd padec Monike Hrastnik v polfinalu
Monika Hrastnik je osvojila sedmo mesto, čeprav je v polfinalu grdo padla in progo zapustila na reševalnih nosilih, v malem finalu pa ni nastopila. Z Italijanko Alio Marcellini se je Hrastnikova borila za tretje mesto, obe sta se znašli na tleh, slabše pa jo je odnesla Slovenka, saj so jo s proge odnesli na nosilih in v zdravniškem spremstvu. Tako ni nastopila v malem finalu, na koncu pa osvojila sedmo mesto.

V Val di Soleju bodo naslednja dva dni zdaj v ospredju tekmovalci v spustu. V soboto jih čaka razvrstitvena vožnja, v nedeljo pa finali.

UCI: Razburljivi finale SP-ja v štirikrosu za moške

Ergaver presenetljivi svetovni prvak v štirikrosu