Erik Zabel in Rolf Aldag sta presenetila svetovno kolesarsko javnost z neposrednim priznanjem. Foto: Reuters
Erik Zabel in Rolf Aldag sta presenetila svetovno kolesarsko javnost z neposrednim priznanjem. Foto: Reuters
Tudi Erik Zabel se je dopingiral

"Odločil sem se, da uporabim EPO pred Tourom leta 1996. Lagal sem, za kar se opravičujem," je na robu joka priznal eden velikih nemških športnih junakov. "Po enem tednu sem nehal jemati poživilo zaradi stranskih učinkov," je še dodal 36-letnik iz Berlina, ki je dolga leta vozil za T-Mobile.

Sinu želi bolj zdrav šport
"Ker sem se slabo počutil, ga nisem več jemal. To je bila moja edina izkušnja v moji celotni karieri,"
je skušal omiliti svoje dejanje trenutni član Milrama. "Moj sin je tudi kolesar. Želim, da bi prišel v drugačne razmere kot sem jaz. Upam, da se bo naš šport očistil, saj ne moremo zavajati v nedogled. Prihodnost moje kariere leži v rokah medijev in navijačev," je za konec priznanja dodal zmagovalec 12 etap na Touru in 11 klasičnih enodnevnih dirk.

Priznala tudi Aldag in Bölts
Športni direktor kolesarskega moštva T-Mobile Rolf Aldag je tudi priznal, da je v času profesionalne kariere jemal eritropoetin. "Pred Dirko po Franciji leta 1995 sem začel jemati EPO in od takrat je bil moj stalni spremljevalec," je bil neposreden Aldag, ki je končal s tekmovanjem leta 2002. Nato je ostal v moštvu in se prebil vse do položaja športnega direktorja. V moštvu so na presenečenje javnosti že izrazili željo, da Aldag ostane na svojem delovnem mestu.

Udo Bölts je v četrtek zvečer povedal svojo zgodbo. Med letoma 1995 in 1997 je tudi on uporabljal EPO. Z dopinškim priznanjem je odstopil s položaja športnega direktorja ekipe Gerolsteiner: "To je moja osebna odločitev. S svojo preteklostjo ne želim preprečiti napredka te mlade ekipe. Potrebujem pa tudi nekaj miru in se bom umaknil iz kolesarstva." V preteklosti je vselej zanikal uporabo poživil, tudi v svoji avtobiografiji, ki je izšla lani, ni o tej temi niti besede. Bölts je bil eden glavnih Ullrichovih pomočnikov na Touru leta 1997, trikrat je postal nemški državni prvak, dobil pa je tudi dirko Dauphine libere pred desetimi leti.

Pred dnevi sta sistematično jemanje dopinga v nemškem moštvu razkrila Bert Dietz in Christian Henn in s tem močno obremenila Jana Ullricha in Bjarneja Riisa, zmagovalca Tourov leta 1996 in 1997.

Konec razprave v primeru Landis
Na drugi strani oceana se je v noči na četrtek končalo zaslišanje vseh vpletenih v primer Floyda Landisa, zmagovalca lanskoletnega Toura, ki je padel na dopinškem testu. Po devetih dneh zaslišanj se je tričlanski sodni svet umaknil do dokončne sodbe, ki naj bi bila znana šele sredi poletja.

T. G.

Tudi Erik Zabel se je dopingiral