Eugenia Bujak. Foto: EPA
Eugenia Bujak. Foto: EPA

To je v ženski konkurenci druga najboljša slovenska uvrstitev na prvenstvih, leta 2018 je bila Bujak že sedma.

"Z današnjim nastopom sem lahko res zadovoljna. Po zadnji dirki sem bila precej utrujena, a je počitek v zadnjih dneh prišel prav. Noge so se danes dobro vrtele in z doseženim rezultatom med prvih deset sem zadovoljna. Tudi glede na zaostanek lahko rečem, da sem odpeljala odlično vožnjo na čas. Za tretjim mestom sem zaostala manj kot pol minute," je dejala kolesarka poljskega rodu, ki je za zmagovalko, Švicarko Marlene Reusser, zaostala minuto in devet sekund. Drugo mesto je zasedla Britanka Anna Henderson, tretje pa Avstrijka Christina Schweinberger.

Pri moških, pri katerih Slovenija ni imela predstavnika, je zmagal mlad in nadarjen britanski as, tretji že na letošnjem svetovnem prvenstvu, Joshua Tarling. Na ravninski progi je po dobrih 29 kilometrih Švicarja Stefana Bissigerja, sicer branilca naslova, premagal za kar 42 sekund, še sekundo več je zaostal belgijski šampion Wout van Aert. Četrti je bil Danec Mikkel Bjerg, peti pa Italijan Luca Cattaneo.

Dan so začele kolesarke v mladinski konkurenci. Slovenske predstavnice so bile Neža Zupanič, Sara Pestotnik in Ema Podberšič. Prva se je na skoraj 20 km dolgo progo podala Zupanič, kmalu za njo pa še preostali dve. Za to kategorijo je bila proga kar dolga, saj takšnih preizkušenj med sezono niso vajene. Na koncu so se razvrstile od 25. do 38. mesta.

Dekletom so sledili mladinci, Slovenci so bili v postavi Anže Ravbar, Jaka Marolt in Erazem Valjavec. Fantje so nastopili na isti progi kot mladinke pred njimi. Na skoraj 20 km dolgem krogu ni bilo veliko zahtevnih ovinkov, najbolj je nastope oviral močan veter. Marolt in Valjavec sta dosegla skoraj enak čas in končala drug za drugim. Prvi je bil 22. drugi pa 23., Ravbar je po slabši zadnji četrtini proge končal na 48. mestu.

V kategoriji žensk do 23. leta je Nika Bobnar zasedla 27. mesto.

V četrtek bodo mladinke in mladinci nastopili v mešani ekipni tekmi, v petek pa se začnejo cestne dirke.