Lani je Caleb Ewan slavil 10-krat, od tega 2-krat na Giru in 3-krat na Touru, novo leto pa je odprl v že vrhunski formi. Foto: EPA
Lani je Caleb Ewan slavil 10-krat, od tega 2-krat na Giru in 3-krat na Touru, novo leto pa je odprl v že vrhunski formi. Foto: EPA
Sorodna novica Caleb Ewan razred zase v drugem šprintu "tam spodaj"

Zmagovalca prve in druge etape sta v zaključku postavila svoja šprinterska vlaka, Deceuninck QuickStep za Sama Benneta, Lotto Soudal za Caleba Ewana. Prvi Belgijci so imeli številčno premoč, Danec Michael Mörkov je idealno odpeljal oster ovinek 300 m pred ciljem, Irec je prvi začel z zaključnim šprintom, a je bila avstralska žepna raketa premočna.

Druga etapna zmaga za Ewana, če upoštevamo še nedeljski kriterij v Adelajdi je 25-letnik iz Sydneyja slavil že tretjič v novi sezoni. Tretje mesto oz. šprint preostalih izzivalcev je dobil Belgijec Jasper Philipsen (UAE Emirates).

Pred zadnjim ovinkom na kolesu Sama Bennetta
"Vedeli smo, da bo veliko vetra v zaključku etape, a nismo bili nikoli v težavah. Ekipa je odlično opravila svoje delo in me je zaščitila. Sploh me ni motilo, da smo šli dober kilometer iz široke ceste na ozko, niti oster ovinek pred ciljem. Po resnici povedano so mi všeč tehnični zaključki s podobnimi ovinki. Pred zadnjim ovinkom sem bil točno tam, kjer sem želel biti, na kolesu Sama Bennetta,"
je po deveti etapni zmagi na Dirkah po Avstraliji povedal le 165 cm visoki šprinter, ki je fantastično odprl sezono 2020, v kateri namerava šprintati na zmage tako na Giru kot Touru.

Sorodna novica V Avstraliji se začenja kolesarska sezona, katere vrhunec je par Tour in Tokio

Impey samo še 3 sekunde za Portom
Na 152,8 km dolgi 4. etapi med Norwoodom in Murray Bridgeem je v skupnem seštevku prišlo do rahlih sprememb v časovni razliki. Branilec naslova Daryl Impey (Mitchelton Scott) je s časovno bonifikacijo na letečem cilju stopil prednost vodilnega Richieja Porta (Trek Segafredo) na samo 3 sekunde.

Luka Pibernik je v cilj prišel v času zmagovalca kot 59., Domen Novak (oba Bahrain-McLaren) pa z zaostankom 1:04 kot 106. Skupno sta Slovenca na prvi dirki svetovne serije v sezoni na 53. mestu Pibernik (+2:29) in na 117. mestu Novak (+13:02).

V soboto se obeta še en šprint, izključen ni niti kakšen pobeg. Nedelja prinaša veliki finale s ciljnim vzponom na Willungo, kjer je bil že šestkrat zapored prvi Porte.


PO AVSTRALIJI 2020 - UCI WORLD TOUR

4. ETAPA, Norwood - Murray Bridge, 152,8 km:

1. Caleb Ewan (AVS) Lotto Soudal	3:29:08
2. Sam Bennett (IRS) Deceuninck-QuickStep	
3. Jasper Philpsen (BEL) UAE Team Emirates	
4. Andre Greipel (NEM) Israel Start-Up Nation	
5. Alberto Dainese (ITA) Team Sunweb	
6. Martin Laas (EST) Bora-Hansgrohe
...
59. Luka Pibernik (Bahrain-McLaren)  vsi isti čas
106. Domen Novak (Bahrain-McLaren)     + 1:04	

Skupni vrstni red (4/6):

1. Richie Porte (AVS) Trek-Segafredo	13:39:32
2. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott	+0:03
3. Rob Power (AVS) Team Sunweb	 0:08
4. Simon Yates (VB) Mitchelton-Scott	 0:11
5. George Bennett (NZL) Jumbo-Visma	 0:14
6. Diego Ulissi (ITA) UAE Team Emirates	 0:15
...
53. Luka Pibernik (Bahrain-McLaren)    + 2:29 
117. Domen Novak (Bahrain-McLaren)    + 13:02