Pauline Ferrand-Prévot pri 30 letih slavi četrti naslov svetovne prvakinje v olimpijskem krosu z gorskim kolesom. Foto: EPA
Pauline Ferrand-Prévot pri 30 letih slavi četrti naslov svetovne prvakinje v olimpijskem krosu z gorskim kolesom. Foto: EPA

30-letna Francozinja, ki ima naslove svetovne prvakinje tudi v ciklokrosu in cestnem kolesarstvu, je v olimpijskem krosu gorskega kolesarstva še četrtič postala svetovna prvakinja, letošnjega je dodala naslovom, ki jih je osvojila v letih 2015, 2019 in 2020. Leta 2015 je bila hkrati svetovna prvakinja tako v ciklokrosu kot v gorskem in cestnem kolesarstvu.

Tanja Žakelj:
Tanja Žakelj: "Rezultat na svetovnem prvenstvu, 16. mesto, je zelo lep. Tudi sama sem zelo zadovoljna, še posebej zato, ker se nisem počutila 100-odstotno. Malce me je iztiril že prvi krog; saj vem, da gre na polno, samo me vedno znova preseneča, da gre tako močno na polno. Kot da bi bil že po prvem krogu cilj." Foto: Organizator/Grega Stopar

Britanka Evie Richards (+5:30) ni ubranila lanskega naslova svetovne prvakinje, za tokrat daleč premočno Francozinjo je zaostala kar precej na 11. mestu. Pauline Ferrand-Prévot je v petek že slavila na kratkem krosu.

Dobro formo je pred odhodom v Francijo prikazala tudi izkušena Tanja Žakelj, a se tokrat napad na najboljša mesta ni razpletel v skladu z načrti in s 16. mestom ni izboljšala svoje najboljše uvrstitve s SP-ja. Na svetovnih prvenstvih v elitni članski konkurenci je 33-letnica iz Idrije petkrat zasedla mesto v najboljši deseterici, najvišje je bila leta 2018 v Hafjellu, ko je bila četrta. Pri mlajših članicah je Vita Movrin osvojila 18. mesto.

Nino Schurter je prvo mavrično majico oblekel leta 2004, ko je postal svetovni mladinski prvak v olimpijskem krosu. Od takrat je postal ikona kraljeve discipline gorskega kolesarstva. Foto: EPA
Nino Schurter je prvo mavrično majico oblekel leta 2004, ko je postal svetovni mladinski prvak v olimpijskem krosu. Od takrat je postal ikona kraljeve discipline gorskega kolesarstva. Foto: EPA

Schurter desetič svetovni prvak

Naslov v moški konkurenci je ubranil legendarni Švicar Nino Schurter (1:21:13). Drugi je bil Španec David Valero Serrano (+0,09), tretji pa Italijan Luca Braidot (+0:29).

36-letni Schurter je že kar desetič osvojil mavrično majico v olimpijskem krosu, ob tem ima v bogati karieri še dva naslova podprvaka.

Olimpijski prvak po padcu le četrti

Dan za pozabo je v Savojskih Alpah doživel olimpijski prvak in kolesarska troživka Tom Pidcock. Olimpijski prvak iz Tokia je po začetnem zaostanku ob prebijanju naprej padel in moral posledično zamenjati zadnje kolo, s čimer je izpadel iz boja za odličja, na koncu je bil četrti, a z minuto zaostanka za prvo trojico.

23-letni Anglež je sicer odkrito napadal naslov svetovnega prvaka, potem ko je konec januarja že postal svetovni prvak v ciklokrosu.

Slovenski predstavnik pri članih Rok Naglič je odstopil v četrtem krogu in ostal brez uvrstitve. Pri mlajših članih sta Jakob Klemenčič in Matjaž Lozar osvojila 87. in 88. mesto.

Gorsko kolesarstvo - svetovno prvenstvo: olimpijski kros (Ž), prenos iz Les Getsa
Gorsko kolesarstvo - svetovno prvenstvo: olimpijski kros (M), prenos iz Les Getsa