V Umagu se je končala štiridnevna etapna dirka Istrska pomlad, v sprintu glavnine po 114 km kolesarjenja pa je imel največ moči Tilen Finkšt, ki mu je pot do tako želene zmage tlakovala ekipa Adria Mobil. Finkšt je bil v sprintu močnejši od Italijana Davideja Persica in Švicarja Arnauda Tendona.

Po drugih in tretjih mestih končno zmaga

25-letnik iz Mozirja je dočakal veliki dan in prvo zmago na dirkah pod okriljem UCI-ja, potem ko je leta 2015 postal državni prvak v cestni vožnji.

Od takrat pa vse do 2021 je dirkal za ljubljanski Rog (Ljubljana Gusto Santic), lani pozimi pa je okrepil novomeško ekipo. V zadnjih štirih sezonah je bil sedemkrat na zmagovalnem odru za druga ali tretja mesta, ob tem je nabral še 21 uvrstitev v prvo deseterico, a prvo mesto se mu je izmikalo vse do danes.

Med prvimi je Finkštu po njegovi objavi na Instagramu čestital novopečeni sončni kralj Tadej Pogačar, njegov nekdanji klubski sotekmovalec.

"Na etapi je bilo za pričakovati, da bo odločena v sprintu glavnine, a je bilo precej nervozno, veliko poskusov pobega je bilo. Ves čas smo morali biti zato pozorni na dogajanje v pelotonu. Na koncu so mi naši fantje res odlično pomagali, da sem prišel do dobre pozicije pred samim zaključkom. Uspelo nam je ! Zdaj vemo, da to zmoremo," je za klubsko stran dejal Finkšt.

Športni direktor Marko Kump je dodal: "Fantje so danes končno speljali, kar so že velikokrat poskusili. Ja, ampak vsakič so se nekaj naučili in to danes vnovčili."

Mejnik tudi za Novomeščane

Za Adrio Mobil iz Novega mesta je to prva mednarodna zmaga vse od izbruha koronovirusne pandemije leta 2020. Lani so Novomeščani sicer osvojili prestižno zmago na državnem prvenstvu, ko so številčno premoč kronali z naslovom Kristijana Korena.

Skupno je tradicionalno spomladansko dirko v hrvaški Istri dobil Nizozemec Tijmen Graat, član razvojne ekipe Jumba Visme. Najboljši Slovenec v skupnem seštevku je bil Kristjan Hočevar (Adria Mobil) na 14. mestu. Dirka "Istrsko prolječe" je sicer UCI-dirka 2.2 oziroma četrtega razreda.