Jan Tratnik (Amplatz) je bil na 217 km dolgi etapi (Nova Gorica-Golte) dolgo v begu (gledalci so ga spodbujali tudi v Kamniku), oblekel je majico vodilnega v seštevku gorskih ciljev in prepričan je, da je iztržil največ, kar je lahko. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jan Tratnik (Amplatz) je bil na 217 km dolgi etapi (Nova Gorica-Golte) dolgo v begu (gledalci so ga spodbujali tudi v Kamniku), oblekel je majico vodilnega v seštevku gorskih ciljev in prepričan je, da je iztržil največ, kar je lahko. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rein Taaramäe
Rein Taaramäe je na dobri poti, da v nedeljo v Novem mestu postane zmagovalec letošnje Dirke po Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
Kraljevska etapa pripadla Estoncu

Vzpon na Golte, s katerim se je končala druga etapa Dirke po Sloveniji, je bil res strm, naklon je celo presegel 20 odstotkov (pri čemer je karavana prej opravila že tri vzpone), Golčer pa se je zavedal, da najboljšim ne bo mogel biti kos (za zmagovalcem etape je zaostal dobro minuto). "Moje peto mesto je vrhunski dosežek. Zadovoljen sem. Rein Taaramäe je dobil zadnjo gorsko etapo na letošnjem Giru in je eden najboljših hribolazcev na svetu. Ni bilo možnosti, da bi sledil ritmu trem najboljšim."

Presenetljivo je bil na zadnjem klancu zelo konkurenčen tudi Jani Brajkovič, čeprav je imel pred kratkim operacijo na srcu in se ni mogel dobro pripraviti na dirko. Etapo je končal na šestem mestu, za Golčerjem je zaostal dve sekundi.
Tratniku uspel načrt
Slovenski junak dneva je bil tudi Jan Tratnik, ki je bil dolgo med ubežniki. "Zavedal sem se, da ne morem nič narediti na zadnjem vzponu, ker nisem hribolazec. Zato sem zelo želel v beg, saj je etapa potekala tudi po mojih krajih (Cerkno, Črni Vrh) in vedel sem, da bom imel tam veliko podporo. Včeraj sem ciljal na rezultat, ampak žal ni bil moj dan. Nisem vedel, kaj je bilo narobe, saj bi moral biti v ospredju. Trenutno sem v dobri formi, v nedeljo sem še zmagal na zadnji etapi na Slovaškem. Med etapo sem malce preračunal, da lahko oblečem majico za gorske cilje, in vse sem naredil, da sem nabral dovolj točk. Tudi počutje in noge so bile odlične, tako da sem res vesel, saj je nekaj najlepšega dirkati pred domačo publiko v tako močni konkurenci."
Taaramäe meter po meter lomil Haiga
Zmagovalec etape s 3.460 višinskimi metri je bil Estonec Rein Taaramäe, ki je pred vzponom na Golte zaradi padca zamenjal dve kolesi, na zadnjem klancu pa mu je dolgo pomagal moštveni kolega Pavel Kočetkov. A v odločilni akciji je bil Taaramäe že sam.

"Odločilen trenutek je bil kilometer in pol pred ciljem, ko sem šel sam naprej. Nisem vedel, kako močen je Jack Haig, ker je mlad in ga ne poznam. Poskušal sem večkrat, meter po meter je popuščal, in ko ga je zmanjkalo, sem vedel, da je zmaga moja," je povedal 29-letni Estonec, pred enim mesecem zmagovalec 20. etape Dirke po Italiji. "O Giru sem sanjal od mladih nog. To je legendarna dirka, a vesel sem tudi današnje zmage. Zdaj moram razmišljati o skupnem seštevku."
Golčer v boju za skupno 3. mesto
Estonec je oblekel rumeno majico (podelil mu jo je lanski zmagovalec Dirke po Sloveniji Primož Roglič) in v boju za končno zmago (dirka se bo v nedeljo končala v Novem mestu) mu kaže dobro, saj ima 36 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem (Jackom Haigom). V soboto bo moral majico ubraniti na 17 km dolgem gorskem kronometru od Celja do Celjske koče. "Jutrišnja mi še bolj ustreza kot današnja," pravi Taaramäe. Da bo ubranil rumeno majico, se strinja tudi Jan Tratnik: "Menim, da bo zadržal rumeno. Sam sicer držim pesti za Jureta Golčerja, vendar menim, da je razlika prevelika. Upam pa, da bo Jure prišel na tretje mesto, saj si to res zasluži."


Ulissi tokrat ni imel močnih nog
Med poraženci dneva je bila ekipa Lampre. Njihovemu adutu Diegu Ulissi ni uspelo tako kot pred petimi leti (prav tako na Golteh) slovenskega kroga obrniti sebi v prid. Matej Mohorič, eden od treh Slovencev, ki je z ekipo Lampre na letošnji Dirki po Sloveniji, se ne strinja, da so se ušteli pri taktiki: "S taktiko ni bilo nič narobe, žal pa noge niso bile takšne, kot smo pričakovali. Ulissi je bil po včerajšnji etapi še malo utrujen, tudi jaz še nisem bil pravi. A imamo še dva dneva, da se dokažemo."

Kraljevska etapa pripadla Estoncu