Mark Cavendish je končno dočakal etapno zmago na letošnjem Giru. Foto: EPA
Mark Cavendish je končno dočakal etapno zmago na letošnjem Giru. Foto: EPA
Mark Cavendish
Cavendish naj bi si v nedeljo na Etni pomagal na nepravilen način. Foto: EPA
Alberto Contador
Alberto Contador je z mislimi že pri petku, ko se začne prva izmed treh izjemno težkih gorskih etap. Foto: EPA

Od petka naprej čaka kolesarje pekel na težkih gorskih etapah, zato so bili šprinterji v 10. etapi od Tremolija do Terama (159 km) še toliko bolj motivirani. Trasa je ves čas potekala ob morju, pihal je tudi močan veter. "Cav" se je v zadnjih kilometrih vozil tik za Alessandrom Petacchijem, 150 metrov pred ciljem pa je pospešil in gladko zmagal. Drugi je bil Španec Francisco Jose Ventoso, tretji pa Petacchi. Skupno vodstvo je brez težav zadržal Španec Alberto Contador.

Brez možnosti za trojico ubežnikov
Že po 5 km sta pobegnila Fumijuki Beppu (RadioShack) in Pierre Cazaux (Euskaltel-Euskadi), po 25 km se jima je pridružil Jurij Krivcov (Ag2r La Mondiale). Trojica si je nabrala šest minut naskoka pred glavnino, a sta ekipi HTC in Saxo Bank hitro znižali zaostanek na štiri minute. 11 km pred ciljem se je beg trojice končal.

Na Etno naj bi ga vlekel spremljevalni avtomobil
Pred današnjo etapo so italijanski časniki po navedbah Ventosa in Petacchija pisali, da si je Cavendish v nedeljski deveti etapi na Etno pomagal tako, da ga je navzgor del poti vlekel spremljevalni avtomobil ekipe. Britanec je v nedeljo na vrh vulkana prišel na zadnjem mestu, zaostal je 26 minut in 35 sekund za Contadorjem, v cilj je prišel le 25 sekund pred "metlo", po kateri bi bil izključen z dirke.

"Naj bo vesel, da sploh še sme sodelovati na dirki. Morali bi ga diskvalificirati, saj so ga v nedeljo vlekli na Etno z ekipnim vozilom," je dejal španski kolesar ekipe Movistar Ventoso in dodal: "Sramotno je, da se vsi drugi ubijamo, v želji, da bi prišli na vrh znotraj določenega časa, medtem ko se nekdo drug prime avtomobila in si pomaga, ne da bi organizatorji kaj ukrenili."

Šprinter ekipe Garmin Murilo Fischer je na svojem Twitterju zapisal: "Neverjetno. Reče, da hoče zmagati na eni izmed etap za vsako ceno, in to naredi tako, da se za 10 kilometrov prime za avtomobil." Cavendish na obtožbe ni odgovarjal.

10. etapa, Termoli-Teramo, 159 km:
  1. M. CAVENDISH      VB      4:00:49
  2. F.-J. VENTOSO     ŠPA            
  3. A. PETACCHI       ITA         vsi
  4. R. FERRARI        ITA            
  5. D. APPOLLONIO     ITA            
  6. F. CHICCHI        ITA            
  7. K. LODEWYCK       BEL            
  8. S. MODOLO         ITA            
  9. A. KRISTOFF       NOR        isti
 10. O. GATTO          ITA            
 11. B. BOŽIČ          SLO            
...                                   
 29. A. CONTADOR       ŠPA            
112. G. ŠTANGELJ       SLO            
117. S. ŠPILAK         SLO         čas





Skupni vrstni red po 10. etapi:
1. A. CONTADOR ŠPA 37:04:40 2. K. SIVCOV BLR +0:59 3. C. LE MEVEL FRA 1:19 4. V. NIBALI ITA 1:21 5. M. SCARPONI ITA 1:28 6. D. ARROYO ŠPA 1:37 7. R. KREUZIGER ČEŠ 1:41 8. J.-R. SERPA KOL 1:47 9. D. CATALDO ITA 2:21 10. M. CARRARA ITA isti čas ... 13. S. GARZELLI ITA 2:39 20. D. MENČOV RUS 3:18 131. G. ŠTANGELJ SLO 59:38 132. B. BOŽIČ SLO 59:41 141. S. ŠPILAK SLO 1:01:48