Wout van Aert bo zagotovo moral počivati več tednov. Foto: EPA/fotografija je z januarske dirke v Benidormu
Wout van Aert bo zagotovo moral počivati več tednov. Foto: EPA/fotografija je z januarske dirke v Benidormu

Ekipa Visma Lease a Bike je zvečer sporočila zdravniški izvid Wouta van Aerta: več zlomov, med njimi ključnica in več reber. Kako dolgo bo trajalo okrevanje, zdravniki še ne morejo napovedati, a gre za več tednov, zaradi česar je belgijski superzvezdnik že sklenil s sezono klasik, kjer je bil ob van der Poelu glavni favorit.

Ostal brez glavnega cilja pomladi

Nizozemska ekipa je v sporočilu medijem potrdila, da van Aert ne bo dirkal na nedeljskem spomeniku Po Flandriji niti na najpomembnejši enodnevni dirki Pariz–Roubaix, prav tako je izgubljen nastop na nizozemski klasiki Amstel Gold Race. Ravno obema spomenikoma na kockah je van Aert podredil prvi del sezone, saj je tako sam kot tudi čebele lačen nove zmage na kolesarskih spomenikih, na katero čaka od zmage Primoža Rogliča na Liegu 2020.

Po prvotnem načrtu bi se van Aert nato podal na Dirko po Italiji, kjer bi si prizadeval za etapne uspehe, letošnjo Dirko po Franciji pa izpušča zaradi priprav na olimpijske igre, kjer si želi zlato tako v vožnji na čas kot na cestni dirki. A večkratni zlom in izguba klasik bosta najbrž spremenila van Aertove in ekipne načrte.

Van Aert najhuje skupil v padcu kapetanov

Dwars door Vlaanderen oziroma Skozi Flandrijo je enodnevna dirka svetovne serije, ki je zadnja priprava na glavno belgijsko klasiko sezone – Dirko po Flandriji (Ronde van Vlaanderen). Lani je Oudenaarde slavil Tadej Pogačar, ki pa ne bo branil lovorike.

V padec 67 km pred ciljem v Waregemu so bili vpleteni Wout van Aert, Mads Pedersen, Jasper Stuyven in Biniam Girmay, četverica kolesarjev, sposobnih zmagati, in dva glavna izzivalca Mathieuja van der Poela, ki je izpustil sredno tekmo.

Po posnetkih sodeč, je med prvimi zaradi mulde in odtočnega jaška med cesto in kolesarsko cesto po tleh zgrmel ravno van Aert. Ves strgan in močno obdrgnjen po hrbtu ter drugih delih telesa se je v solzah umaknil na kolesarsko stezo, pozneje pa so ga odnesli na nosilih.

Enako se je godilo še dvema adutoma iz drugega kroga favoritov: Jasper Stuyven se je držal za ramo (ključnica), Biniam Girmay je ležeč prav tako počakal na nosila, a jo je odnesel brez zlomov. Še najbolje jo je odnesel zmagovalec nedeljske dirke v Wevelgemu Mads Pedersen, ki je nadaljeval dirko.

Tratnik startal, a odstopil zaradi bolečin

Na omenjeni dirki Po poljih Flandrije je padel in odstopil Jan Tratnik, ki pa je stisnil zobe in znova startal, vendar je odstopil že po 80 km vožnje. Pred startom v Roeselareju je Syuk medijem povedal: "Kako sem? Lahko bi bilo bolje." Pojasnil je, da je kot kakšen kmet z zobobolom.

"Nekdo je udaril v moje sprednje kolo. Ničesar nisem mogel storiti in precej močno sem padel na koleno, ki sem si ga zlomil lani. Mišice okoli kolena so precej otrdele, vendar sem vseeno želel poskusiti," je dejal Idrijčan in nadaljeval: "Skozi Flandrijo sem začel brez pričakovanj, da bi videl, kako se bom počutil med dirko. Če se bolečine poslabšajo, nima smisla nadaljevati."

Grenko-sladka zmaga za Jorgensona

Matteo Jorgenson je prišel do svoje prve zmage na enodnevnih dirkah, in to tik pred nedeljsko flamsko kolesarsko veliko nočjo. Foto: EPA
Matteo Jorgenson je prišel do svoje prve zmage na enodnevnih dirkah, in to tik pred nedeljsko flamsko kolesarsko veliko nočjo. Foto: EPA

Po padcu favoritov je v zaključku že kazalo na uspeh Italijana Alberta Bettiola, ki pa ga je po napadu zgrabil krč. V ospredju sta izmenično napadala Tiesj Benoot in Matteo Jorgenson, ki sta izkoristila številčno premoč in 7 km pred ciljem je uspel napad mlademu Američanu.

Po zmagi na etapni dirki Pariz–Nica in petem mestu v petek na E3 je Jorgenson dosegel svojo prvo zmago na klasikah. 24-letnik iz Idaha bo najbrž v nedeljo tudi sokapetan Visme Lease a Bike, ki čaka na zdravniško poročilo, kaj je z van Aertom.

"Dirkalna nesreča. Dva vlaka, naš in Lidl Trekov, sta trčila, pri čemer se je Wout zapletel z Alexom Kirschem. Mislim na Wouta, takoj sem vedel, da je hudo. Po radiu so nam povedali, da je v bolnišnici," je nesrečo opisal zmagovalec dneva, ki je bil tik za svojim nesrečnim kapetanom, a se je izognil padcu. "Neverjetno, celotna sezona je kot sanje," je o svoji četrti zmagi kariere dejal Jorgenson.

Benoot se čuti krivega za padec

Četrti Benoot je zatem prevzel odgovornost za padec kapetana čebel: "Rekli so mi, da naj pospešim pred Kanariebergom. Mislim, da je Wout ravno vstajal, dotaknil se je mojega zadnjega kolesa, zaradi česar se počutim precej bedno. Hudo mi je zaradi tega. Nekaj časa nisem vedel, kaj naj naredim."


78. SKOZI FLANDRIJO

Roeselare–Waregem, 188,6 km: