Andre Greipel ima lepe možnosti, da tudi v nedeljo zadrži rožnato majico. Po prostem ponedeljku je v torek na sporedu zelo zahteven vzpon na Etno. Foto: EPA
Andre Greipel ima lepe možnosti, da tudi v nedeljo zadrži rožnato majico. Po prostem ponedeljku je v torek na sporedu zelo zahteven vzpon na Etno. Foto: EPA
Andre Greipel
Greipel je dobil že sedem šprintov na Giru. Foto: EPA
Nemec Greipel dobil drugo etapo Gira

ntu glavnine. Prevzel je tudi skupno vodstvo na Giru.

Kolesar ekipe Lotto Soudal se je veselil sedme etapne zmage na Giru. Drugo mesto je zasedel Italijan Roberto Ferrari, tretje pa Belgijec Jasper Stuyven. 34-letni Greipel je dosegel že 140. zmago v bogati karieri.

Luka Mezgec je kapetana ekipe Orica-Scott Caleba Ewana pripeljal v odličen položaj za šprint, vendar je Avstralec v prerivanju s Špancem Fernandom Gavirio potegnil krajšo, njegova noga je zdrsnila s pedala in se je moral zadovoljiti le z devetim mestom.
Mezgec je končal na 17., Kristijan Koren je bil 21., Luka Pibernik 27., Matej Mohorič, ki se je lahko veselil drugega mesta svojega moštvenega kolega Ferrarija, pa na 59. mestu. V glavnini ciljne črte nista prečkala Jan Polanc in Jan Tratnik, zaostala sta 24 sekund.

Greipel: Dan še zdaleč ni bil lahek
Zaradi razgibanosti proge, dveh kategoriziranih vzponov, zahtevnega spusta v zadnjem delu in vetra so strokovnjaki menili, da bo nadzorovati ospredje glavnine zelo težko, zato so pričakovali uspešen pobeg ali šprint skupine od 40 do 50 kolesarjev, nikakor pa niso pričakovali šprinta glavnine. Do pobega je prišlo, a ni bil uspešen, čeprav je imelo pet ubežnikov že šest minut in pol naskoka. Toda 46 kilometrov pred ciljem je glavnina ubežnike ujela, na spustu in v zadnjih desetih kilometrih na ravni cesti napadov ni bilo, tako da je odločal skupinski šprint.

"Dan še zdaleč ni bil lahek. Čeprav je bila etapa dolga in zahtevna, pa na srečo ni bilo veliko napadov, kar je ustrezalo nam šprinterjem. Lačen sem zmag, zdaj pa ponosen, da sem jih na letošnji dirki hitro začel zbirati. Zmago bi posvetil mojim pomočnikom, ki so spet opravili izvrstno delo, in moji mami," je poudaril Nemec, ki je od leta 2008 na vsaki izmed treh največjih dirk, na katerih je nastopil, dosegel vsaj eno etapno zmago.

Zakarin izgubil 20 sekund
Če je bil poraženec prve etape Nizozemec Steven Krijswick, ki je izgubil 13 sekund, je bil v drugi etapi to še eden izmed favoritov za najvišja mesta Rus Ilnur Zakarin. Zaradi okvare v zadnjih kilometrih je zaostal 20 sekund, lahko pa bi še več, če ga ne bi počakali praktično vsi kolesarji Katjuše in mu pomagali, da se je vsaj približal glavnini.

Tudi tretja etapa bo še na Sardiniji, končala se bo v Cagliariju, kjer se obeta nov šprint.

2. etapa, Olbia-Tortoli, 221 km:
 1. A. GREIPEL    NEM  6:05:18 
 2. R. FERRARI    ITA      
 3. J. STUYVEN    BEL    vsi 
 4. F. GAVIRIA    KOL      
 5. K. SBARAGLI    ITA      
 6. E. BATTAGLIN   ITA      
 7. R. GIBBONS    JAR      
 8. G. THOMAS     VB      
 9. C. EWAN      AVS    isti 
 10. V. CONTI     ITA      
 ...                 
 17. L. MEZGEC     SLO      
 21. K. KOREN     SLO      
 27. L. PIBERNIK    SLO      
 59. M. MOHORIČ    SLO    čas 
118. J. POLANC     SLO    0:24 
131. J. TRATNIK    SLO  isti čas

Vrstni red po 2. etapi:       
 1. A. GREIPEL    NEM  11:18:39
 2. L. PÖSTLBERGER  AVT   +0:04
 3. C. EWAN      AVS    0:08
 4. R. FERRARI    ITA  isti čas
 5. J. STUYVEN    BEL    0:10
 6. P. BRUTT     RUS    0:12
 7. K. SBARAGLI    ITA    0:14
 8. R. GIBBONS    JAR      
 9. F. GAVIRIA    KOL    vsi
 10. E. BATTAGLIN   ITA      
 ...                 
 27. K. KOREN     SLO    isti
 30. L. PIBERNIK    SLO    čas
 75. M. MOHORIČ    SLO    0:32
 92. J. POLANC     SLO    0:38
132. J. TRATNIK    SLO    1:47
139. L. MEZGEC     SLO    3:03Nemec Greipel dobil drugo etapo Gira