Tadej Pogačar je na Dirki po Lombardiji slavil tretjič zapored. Foto: AP
Tadej Pogačar je na Dirki po Lombardiji slavil tretjič zapored. Foto: AP

Pogačar je po dolgem napadu na spustu približno 30 km pred koncem stopil na čelo dirke, tekmecev pa se je dokončno otresel na spustu z zadnjega zahtevnega prelaza Ganda (9,2 km/7,3 %), ko si je pred zadnjimi 15 km privozil dobrih 30 sekund naskoka. Prednost je nato kljub krču v desni stegenski mišici ter prizadevanju tekmecev v ozadju še povišal in tretjič zapovrstjo dobil spomenik po Lombardiji.

V ozadju se je sedmerica spopadla za preostali dve mesti na odru za zmagovalce. Z zaostankom 51 sekund je drugo mesto zasedel Bagioli (Soudal Quick Step), tretje pa Roglič (Jumbo Visma), ki je odpeljal zadnjo dirko za svoje zdajšnje moštvo pred selitvijo k Bora Hansgrohe prihodnje leto. Član tega moštva, Rus Aleksandr Vlasov je bil na koncu četrti.

Na dirki je nastopil še en Slovenec Jan Tratnik (Jumbo Visma), ki je opravil veliko dela ob lovljenju prve ubežne skupine, na koncu pa pričakovanju ni posegel po visokih mestih - bil je 47. (+8:52).

Kariero je s preizkušnjo po Lombardiji sklenil tudi priljubljeni Francoz Thibaut Pinot.

Trasa današnje dirke. Foto: Organizator
Trasa današnje dirke. Foto: Organizator

Pogačar mislil, da je z njim konec, a se je prebil skozi težave
"Skušal sem napasti na zadnjem zahtevnem vzponu, a je bil Vlasov tam eden najmočnejših. Dobro poznam ta klanec in nisem odnehal vse do vrha. Upal sem, da se bova odpeljala skupaj in sodelovala do cilja, toda ujeli so naju ostali tekmeci," je organizatorjem dirke dejal Pogačar, ki je tokrat razliko napravil kar na spustu s prelaza Ganda.

Pogačar je suvereno slavil. Foto: AP
Pogačar je suvereno slavil. Foto: AP

"V nekem trenutku sem pridobil nekaj prednosti. Precej bolje sem poznal zadnji spust kot pred dvema letoma, tisto spuščanje je bilo katastrofalno," je še dodal slovenski as, sicer dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji.

Ob zahtevnem dirkanju in skoraj šestih urah v sedlu je imel Pogačar tudi težave s krči na zadnjem ravninskem delu dobrih 10 km pred ciljem. "Imel sem krč na desni, nato pa še na levi nogi. Mislil sem si, da je z mano konec, a prebil sem se skozi te težave. Malce sem zmanjšal moč in se osredotočil na čim bolj aerodinamičen položaj na kolesu. Upal sem, da v ozadju ne bodo tako dobro sodelovali, kar se je tudi zgodilo, saj sem celo pridobil nekaj časa."

Slovenski kolesarski as je postal prvi kolesar po slovitem Italijanu Faustu Coppiju (1946–1949), ki je Lombardijo osvojil trikrat zapovrstjo. Ob Coppiju in Pogačarju je to uspelo le še Alfredu Bindi (1925–1927). "Zmagati tretjič v tretjem poskusu in drugič v Bergamu je neverjetno. Uresničil sem sanje in sam prišel do cilja. Zadnja dva kilometra sem zelo užival, čeprav so bile bolečine hude," je še za konec dodal prvi kolesar mednarodne lestvice.

Trikratnemu zmagovalcu Lombardije je uspel še en zgodovinski mejnik, saj je postal šele tretji kolesar, ki je v eni sezoni dobil tako spomenik po Flandriji kot Lombardiji ob Belgijcu Riku Van Looyu (1959) in Nizozemcu Hennieju Kuiperju (1981).

Pet spomeniških zmag za Pogačarja

Pogačar ima ob svojem imenu zdaj pet spomeniških zmag. Poleg treh uspehov po Lombardiji je letos slavil še na prestižni Dirki po Flandriji, pred dvema letoma pa je bil najboljši še na dirki Liege-Bastogne-Liege.

V poklicni karieri je 25-letnik s Klanca pri Komendi števec zmag pomaknil na 63, od tega je zgolj letos dobil 17 dirk, kar je njegov najboljši izkupiček, odkar je leta 2019 postal član ekipe UAE Team Emirates.

Dva Slovenca med zmagovalno trojico, Primož Roglič na tretjem mestu, Tadej Pogačar pa na najvišji stopnički. Foto: AP
Dva Slovenca med zmagovalno trojico, Primož Roglič na tretjem mestu, Tadej Pogačar pa na najvišji stopnički. Foto: AP

117. Dirka po Lombardiji

Pogačar z izjemnim spustom do tretje zaporedne zmage na Dirki po Lombardiji