Thor Hushovd je bil v izredno čistem šprintu preprečljivo najmočnejši. Naslednji cilj svetovnega prvaka: zmaga na zloglasni klasiki Paris-Roubaix. Foto: Reuters
Thor Hushovd je bil v izredno čistem šprintu preprečljivo najmočnejši. Naslednji cilj svetovnega prvaka: zmaga na zloglasni klasiki Paris-Roubaix. Foto: Reuters
Karavana v Geelongu
Koliko Slovencev je v karavani? Varovanci Martine Hvastije so z vidnim nastopom popravili vtis po ne najboljših izidih na prejšnjih dirkah SP-ja. Foto: EPA
Matti Breschel, v ozadju Grega Bole
Bole je bil v cilju razočaran, ker se je zavedal, da so mu reprezentančni kolegi pripravili izredno izhodišče, kjer je bila dosegljiva tudi medalja. Foto: Reuters
Zlati Thor Hushovd
Zlato s prvega svetovnega prvenstva v Avstraliji odhaja na Norveško. Thor Hushovd bo mavrično majico branil v Köbenhavnu na Danskem. Foto: EPA

Ko je bilo pet kilometrov pred koncem cestne dirke elite, ki je bila dolga kar 263 km, videti, da bo Belgijec Philippe Gilbert potrdil vlogo favorita in osvojil načrtovano zlato, je v akcijo vstopil Jani Brajkovič. S silovitim tempom je Belokranjec 2,3 km pred ciljem ulovil ubežnike, nato pa v Rusu Vladimirju Gusevu ni našel pravega partnerja za kronometrski tandem, ki bi mogoče lahko izzval glavnino.

Prirediteljem za nagrado bron
V zadnjem ovinku sta bila Slovenec in Rus ujeta, sledil pa je šprint 25-erice, v katerem je bil v izredno čistem finišu daleč najmočnejši 32-letni Norvežan iz Grimstada. Do srebra je prišel Danec Matti Breschel, gostitelje prvenstva Avstralce pa je razveselil Allan Davis, ki je za kakšen centimeter prehitel Italijana Filippa Pozzata.

Izkoristil veliko življenjsko priložnost
"Težko razumem, da sem zmagal na svetovnem prvenstvu. To so sanje! Sem brez besed ..." je bil v cilju ganjen simpatični Hushovd, čigar največji uspeh predtem je bila dvakratna osvojitev zelene majice na Dirki po Franciji. "Zdaj bom prav vsak zimski dan užival v zmagoslavju. Izkoristil sem svojo priložnost, ki se mi mogoče ne bo ponudila nikoli več," je sklenil prvi intervju novi svetovni prvak v kolesarstvu.

Bole tako blizu, a tako daleč
Grega Bole
je bil v zadnjem kilometru v obetavnem položaju za šprint, a je bil po maratonski sedemurni vožnji že preveč izmučen, da bi si priboril uvrstitev med prvo deseterico. Enajsto mesto je najboljša slovenska uvrstitev na letošnjem 77. SP-ju v kolesarstvu, Bole pa je v Geelongu dosegel peto najboljšo slovensko uvrstitev na elitni dirki. Edino medaljo za Slovenijo je leta 2001 v Lizboni osvojil Andrej Hauptman.

Bole razočaran, ker ni kronal dela ekipe
"Razočaran sem, ker ob taki pomoči reprezentančnih kolegov nisem dosegel boljšega rezultata. Razočaran sem predvsem zaradi ekipe, drugače 11. mesto ni slabo, če pogledamo, kdo je bil vse pred mano. Manjka mi dolgih dirk, letos sem vozil le eno tako dolgo dirko. Manjka mi tudi izkušenj, saj sem letos šele prvo leto nastopal v najmočnejši konkurenci," je imel na cilju mešane občutke Bole, ki se je zahvalil moštvenim kolegom za vso pomoč.

Brajkovič lahko upal le na čudež
"Poskušal sem, a mi je bilo jasno, da bi se mora zgoditi čudež. Dal sem vse od sebe, on je tudi dal vse od sebe, toda če je na svetovnem prvenstvu skupina za tabo, nimaš veliko možnosti. Vsekakor pa sem zelo zadovoljen s svojim nastopom in tudi z nastopom ekipe," je dejal še ne povsem zdrav Brajkovič, ki je ob koncu nesebično pomagal Boletu, na vzponih nekajkrat poskrbel, da se skupina ni razdrla, na koncu pa dosegel še zelo soliden rezultat.

Sedmerica popravila vtis s prvenstva
V zadnji od enajstih 15,9 km dolgi krog je vstopila skupina dobrih 30 kolesarjev, med katerimi je bil poleg Boleta in Brajkoviča še Simon Špilak. Brajkovič je na koncu osvojil 22. mesto, Špilak, ki je zaostal na zadnjem vzponu, pa 31. Poleg Boleta je bil glavni slovenski adut kapetan Borut Božič, ki pa je tudi zaradi posledi padca na treningu odstopil, saj po postanku za malo potrebo ni imel zadosti moči, da bi ujel kolono.

V odsotnosti radijskih zvez je slovenski sedmerici odlično poveljeval Gorazd Štangelj (44.). Najštevilnejšo slovensko reprezentanco v zgodovini najmočnejše dirke na svetovnih prvenstvih zaokrožata Jure Kocjan (48.) in Kristijan Koren (odstop).

SVETOVNO PRVENSTVO 2010, Geelong


Cestna dirka, 263 km, elite (M)
1. T. HUSHOVD NOR 6:21:49
2. M. BRESCHEL DAN
3. A. DAVIS AVS vsi
4. F. POZZATO ITA
5. G. VAN AVERMAET BEL
6. O. FREIRE ŠPA isti
7. A. KOLOBNJEV RUS
...
11. G. BOLE SLO čas
22. J. BRAJKOVIČ SLO +0:13
31. S. ŠPILAK SLO 2:13
44. G. ŠTANGELJ SLO 7:22
48. J. KOCJAN SLO isti čas

Borut Božič in Kristijan Koren sta odstopila.