Matej Mugerli (v sredini) je drugo etapo končal na šestem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Matej Mugerli (v sredini) je drugo etapo končal na šestem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Simone Ponzi
Simone Ponzi ostaja v skupnem vodstvu. Foto: MMC RTV SLO
Štirikratni švedski prvak Fredrik Kessiakoff je bil najhitrejši v vožnji na čas ob Züriškem jezeru. Foto: EPA
Impey dobil šprint v Metliki

Južnoafričan, ki mu je zelo ustrezalo vroče vreme, je v zadnjih metrih 177,4 km dolge preizkušnje od Kočevja do Metlike premagal četrtkovega zmagovalca Simoneja Ponzija, ki je obdržal modro majico vodilnega v skupnem seštevku. Tretji je bil lanski zmagovalec dirke Diego Ulissi. Od slovenskih kolesarjev je bil najvišje Kristijan Koren, peti.

V begu se je s še dvema tujima tekmovalcema preizkusil mladi kolesar Save Jure Bitenc. Ubežniki so imeli največ štiri minute prednosti, 20 km pred ciljem jih je glavnina ujela.
''Zelo sem vesel uspeha. Pred jutrišnjo težko etapo ne pričakujem veliko, saj nisem gorski specialist. Upam, da pridem v cilj in nato dobro odpeljem še zaključni kronometer,'' je dejal Impey, ki nastopa za ekipo Green Edge.

''Ubranili smo majico, kljub temu, da smo imeli na voljo le pet kolesarjev. Do konca bo Astana imela dva kapetana, mene in Brajkoviča. Jani je boljši na kronometru, zato bomo jutri delali zanj,'' je taktiko pojasnil Ponzi.

Brajkovič je imel v Metliki veliko navijačev
V soboto bo na sporedu kraljevska etapa, ki se bo začela v Ivančni Gorici, po vzponih na Soriško Planino in Pokljuko pa končala v Škofji Loki. Brajkovič, ki ga je v domači Beli krajini pozdravili veliko navijačev, bo poskušal v cilj priti v prvi skupini, nato pa na nedeljskem kronometru v Ljubljani dirko odločiti sebi v prid in se na Tour de France odpraviti z veliko mero samozavesti.

Robert Vrečer (Team Vorarlberg) je zmagovalec prve etape Dirke po Zgornji Avstriji med Linzem in Aigen-Schläglom (144 km). Vrečer je sam prikolesaril v cilj in z zmago oblekel tudi rumeno majico vodilnega. Dirka druge kategorije ima na sporedu tri etape in je dolga 477 kilometrov.


Kessiakoff pred mojstrom vožnje na čas

Dirka po Švici je postregla s presenetljivim kronometrom. Ko je domači zvezdnik Fabian Cancellara prevzel vodstvo, je večina menila, da bo to dovolj za etapno zmago. Toda pol ure kasneje je 32-letni Šved pri Astani Fredrik Kessiakoff čas Cancellare izboljšal za dve sekundi.

Sledil je boj za rumeno majico. Odlično je 34,4 km dolg kronometer odpeljal vodilni Portugalec Rui Alberto Faria Da Costa (8. mesto; +0:41), ki ima zdaj v skupnem seštevku 50 sekund prednosti pred Čehom Romanom Kreuzingerjem. Frank Schleck (za Kessiakoffom je zaostal več kot minuto in pol) je z 2. zdrsnil na 5. mesto. Dirka se bo končala v nedeljo.

2. etapa, 
Kočevje-Metlika, 177,4 km:
1. D. IMPEY JAR 4:26:55 2. S. PONZI ITA 3. D. ULISSI ITA vsi 4. D. RATTO ITA 5. K. KOREN SLO 6. M. MUGERLI SLO 7. G. BRAMBILLA ITA 8. L. MEZGEC SLO isti 9. A. BISOLTI ITA 10. F. FAILLI ITA ... 14. T. NOSE SLO 15. J. BRAJKOVIČ SLO 20. J. GOLČER SLO čas 25. M. KUMP SLO 27. J. POLANC SLO Skupni vrstni red po 2. etapi: 1. S. PONZI ITA 8:13:07 2. M. KUMP SLO +0:10 3. D. RATTO ITA 0:12 4. D. ULISSI ITA isti čas 5. K. KOREN SLO 0:16 6. P. SERRY BEL 7. F. FAILLI ITA vsi 8. F. REDA ITA 9. B. PIRES POR 10. J. BRAJKOVIČ SLO isti ... 12. T. NOSE SLO 14. J. GOLČER SLO čas 21. L. MEZGEC SLO 0:30 28. J. POLANC SLO isti čas
Dirka po Švici, 7. etapa, Gossau, kronometer, 34 km: 1. F. KESSIAKOFF ŠVE 46:37 2. F. CANCELLARA ŠVI +0:02 3. M. MONFORT BEL 0:20 4. J. ROY FRA 0:25 5. R. GESINK NIZ 0:27 ... 85. G. BOLE SLO +3:56 Skupni vrstni red po 6. etapi: 1. R. COSTA POR 26:10:55 2. R. KREUZIGER ČEŠ +0:50 3. R. GESINK NIZ 0:55 4. A. VALVERDE FRA 1:04 5. F. SCHLECK LUKS isti čas ... 141. G. BOLE SLO 50:04

Impey dobil šprint v Metliki