Daniel Felipe Martinez je bil na 'pravem mestu' že leta 2020, ko je slavil na Dofineji (tudi tam je bil Roglič poškodovan). Foto: EPA
Daniel Felipe Martinez je bil na 'pravem mestu' že leta 2020, ko je slavil na Dofineji (tudi tam je bil Roglič poškodovan). Foto: EPA

To pomeni, da je ekipa Ineosa Grenadiersa po skoraj štirih letih (natanko od Toura 2018) vendarle dobila etapno dirko svetovne serije, na kateri je tekmoval eden od dvojca Primož Roglič in/ali Tadej Pogačar.

Ion Izagirre se je veselil tesne zmage. Foto: Twitter/organizator dirke
Ion Izagirre se je veselil tesne zmage. Foto: Twitter/organizator dirke

Primož Roglič na koncu osmi
Roglič, sicer dvakratni zmagovalec te dirke, je dolgo vodil tudi na letošnji dirki, saj je dobil uvodni kronometer, majico vodilnega pa je izgubil na zahtevni petkovi etapi. Tudi tokrat ni bil pravi, je pa dobrih 40 kilometrov pred ciljem v vzponu na Krabelinu sprožil enega od napadov, ki je razbil vodilni skupino. Kapetan Jumba Visme je v cilj prispel na 11. mestu, v skupnem seštevku pa je obdržal osmo mesto.

Težave z mišico za kolenom
"Bolj bi bil zadovoljen, če bi bil spredaj. Imam določene težave, a sem dal vse od sebe. Kaj več v danem trenutku ni bilo mogoče," je Roglič v prvi izjavi povedal za Val 202, potem pa razložil nekoliko konkretneje: "Boli me mišica za kolenom. Nisem imel ravno najboljšega tedna. Med dirko se stanje ni izboljšalo. Če čutiš bolečino, je vsak obrat težaven. Na koncu mi je pobralo preveč moči. Poskušal se bom spočiti, pozdraviti in potem iti novim izzivom naproti."

Ubežniki so vodili že za šest minut
Etapa je bila sicer kratka (dobrih 135 km), a zahtevna, saj je imela kar sedem kategoriziranih klancev. Napadi so se vrstili že kmalu po začetku dirke. Po več različnih akcijah se je v ospredju formirala peterica Davide Formolo, Nelson Oliveira, Tonny Galopin, Xabier Mikel Azparren in Cristian Rodriguez, ki so imeli pred glavnino že dobrih šest minut in pol prednosti.

Kolesarje je zadnji dan po tradiciji čakalo veliko vzponov. Foto: Twitter/organizator dirke
Kolesarje je zadnji dan po tradiciji čakalo veliko vzponov. Foto: Twitter/organizator dirke

Na Krabelinu, najtežjem vzponu dneva, je dobrih 40 km pred ciljem na čelu kolone sam ostal Formolo. V istem trenutku je med kapetani napadel Roglič, ki je več kot očitno pripravil teren za moštvenega kolega Jonasa Vingegaarda (na koncu peti v etapi in šesti skupno). Priključila se mu je večina kolesarjev, ki je upala na končno zmago, zaostal je le vodilni Remco Evenepoel. Favoriti so bili tako približno 20 minut razbiti v dve skupini, ki ju je ločilo tudi pol minute, a so se ujeli do začetka zadnjega klanca.

Evenepoel na koncu četrti
Na zadnjem vzponu je s svojo priložnostjo znova poskušal Formolo, ki si je zaradi pasivnosti kapetanov privozil minuto prednosti, a na koncu popolnoma omagal in ostal brez prestižne zmage. Evenepoel je brez moči ostal že na vznožju zadnjega klanca, na koncu je v skupnem seštevku vseeno osvojil četrto mesto.

Kar sedem kategoriziranih klancev
Zadnja etapa je bila zelo zahtevna. V le 135,7 km so namreč kolesarji opravili 3636 višinskih metrov. Premagali so naslednje kategorizirane klance: Elkorrieta (vzpon 3. kategorije), Endoia (2.), Azurki (1.), Gorla (2.), Krabelin (1.), in Urkaregi (3.), Usartza (1.). Cilj je bil dobra dva kilometra pozneje v Arrateju.

Vader v umetni komi
Nizozemski kolesar Milan Vader (Jumbo Visma) je po petkovem grdem padcu v peti etapi v umetni komi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Karavana je vozila po slikoviti pokrajini. Foto: Twitter
Karavana je vozila po slikoviti pokrajini. Foto: Twitter

Vader, sicer nekdanji gorski kolesar, je grdo padel na spustu po enem od številnih klancev v petkovi predzadnji etapi. Sprva so se v medijih pojavljale informacije, da naj bi bil 26-letnik v kritičnem stanju, a je to nizozemsko moštvo še v petek zanikalo. Na družbenih omrežjih so pri Jumbu Vismi zapisali, da je Vader v stabilnem stanju, v soboto pa so španski in nizozemski mediji pisali, da so morali 26-letnika operirati zaradi težav z vratno arterijo. Od takrat je v umetni komi.

Bronasti z evropskega prvenstva v olimpijskem krosu leta 2019 in nizozemski državni prvak v tej disciplini v letih 2019 in 2020 ima po informacijah iz bolnišnice obenem tudi več zlomljenih vretenc, zlomil pa si je tudi ključnico in lopatico, piše DPA.

Rogliča na Dirki po Baskiji pestile hude bolečine v kolenu