Wout van Aert, Christophe Laporte in Olav Kooij na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Wout van Aert, Christophe Laporte in Olav Kooij na zmagovalnem odru. Foto: EPA

Belgiji je srebrno kolajno priboril Wout Van Aert, tretji je bil Nizozemec Olav Kooij.

V cilj so prišli v istem času, sekundo je zaostal Belgijec Arnaud De Lie, peto mesto pa je zasedel Nizozemec Mike Teunissen, ki je zaostal devet sekund.

Laporte, ki je bil del ubežne skupine, je napadel 12 kilometrov pred ciljem, na koncu pa za las odbil napad treh kolesarjev iz ozadja.

"Preprosto nisem mogel računati, da bi lahko v sprintu ugnal tako hitre kolesarje, ki so bili z mano v ospredju. Z van Aertom in De Liejem nisem mogel računati na zmago, moral sem napasti, nisem imel ničesar izgubiti. Presrečen sem, da mi je uspelo, zato pa se moram zahvaliti svojim francoskim ekipnim kolegom, bili so mi v fantastično pomoč. Zmago posvečam moštvenemu kolegu Nathanu Van Hooydoncku, ki je moral zaradi težav s srcem končati kariero. Mislim, da je danes lahko ponosen name in tudi na druge fante iz ekipe," je bil zadovoljen zmagovalec.

Slovenska reprezentanca je bila na prvenstvu močno zdesetkana. Tako ponovitve uspehov mladincev, ki so v soboto osvojili zlato in bronasto kolajno, ni bilo pričakovati. In je tudi ni bilo. Jaka Primožič je z zaostankom šestih minut in 16 sekund zasedel 50. mesto, med dirko je bil viden, ko je s še enim tekmovalcem lovil skupino ubežnikov. Tilen Finkšt je zasedel 81. mesto, Matevž Skok 82., oba sta zaostala osem minut in 38 sekund. Aljaž Jarc, Kristijan Koren in Mihael Štajnar niso prišli do cilja.

Francoz Laporte evropski prvak v cestni dirki