Jure Robič je še enkrat dokazal, da je rojen za ultramaratonske preizkušnje. Foto:
Jure Robič je še enkrat dokazal, da je rojen za ultramaratonske preizkušnje. Foto:

45-letni Jeseničan ni imel prave konkurence. Z izjemnim začetkom si je hitro priboril več kot tri ure prednosti pred Gerhardom Gulevitzem, ki bi edini lahko ogrozil njegovo zmago. Na koncu je Avstrijec povsem popustil.

Robič se bo že naspal, ko konkurence še ne bo v cilju
Od Oceansida v Kaliforniji do Annapolisu v Marylandu (4.800 km) je Robič potoval devet dni, eno uro in eno minuto. Njegova povprečna hitrost je bila 22,3 km/h. Gulevitz je na koncu zaostal kar 11 ur in 50 minut!

Vreme preprečilo rekorden čas
Resnejše krize Robič ni imel, z gorenjsko trmo se je v drugi polovici dirke prebil tudi skozi mnoge nevihte. Prav ekstremne vremenske razmere so mu tudi preprečile, da bi izpolnil še eno skrito željo in Raam zmogel prej kot v osmih dneh.

Edini preostali izziv: premagati Armstronga
Robič je na Raamu prvič zmagal leta 2004, slavil pa je še v letih 2005, 2007, 2008. Lani je protestno odstopil, potem ko so mu organizatorji naložili številne kazni in ni mogel biti več konkurenčen v boju z Danijem Wyssom, ki ga na Raamu ne bo več. Tudi Jure Robič zatrjuje, da je letos zadnjič sodeloval na tej nečloveško naporni preizkušnji, premislil bi si le, če bi se na dirko prijavil Lance Armstrong, kar pa je malo verjetno.