Robert Vrečer, ki je leta 2005 iz gorskega presedlal v cestno kolesarstvo, je izjemno odpeljal 6,6 km dolg kronometer, ki sicer ne velja za njegovo najljubšo disciplino. Foto: MMCRTVSLO/Jan Pirnat
Robert Vrečer, ki je leta 2005 iz gorskega presedlal v cestno kolesarstvo, je izjemno odpeljal 6,6 km dolg kronometer, ki sicer ne velja za njegovo najljubšo disciplino. Foto: MMCRTVSLO/Jan Pirnat
Kristjan Koren, Robert Vrečer, Vincenzo Nibali
Slovenski ljubitelji kolesarstva so lahko izjemno zadovoljni z uvodnim dejanjem 18. Dirke po Sloveniji, saj sta bila na prvih dveh mestih slovenska kolesarja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Alessandro Petacchi
Alessandro Petacchi, ki je prišel z višinskih priprav, je prolog končal na 11. mestu. Foto: MMCRTVSLO/Jan Pirnat
Vrečer dobil uvod Dirke po Sloveniji

Poznavalci se strinjajo, da bo Robert Vrečer težko slekel rumeno majico, ki si jo je oblekel po prologu po ulicah poletno razpoložene Ljubljane. 30-letni član Perutnine Ptuj je na 6,6 km dolgi progi za štiri sekunde premagal člana Liquigasa Kristijana Korena, tretji pa je bil prvi zvezdnik 18. slovenskega kroga Vincenzo Nibali.

Vrečer, ki je vozil s povprečno hitrostjo 50,7 km/h, najhitreje pa je šlo 61 km/h, je letos v izjemni formi in je že v kronometru, ki ni njegova specialnost, premagal vso konkurenco. Sobotna kraljevska etapa bo imela cilj na Golteh, kjer celjski kolesar trenira večkrat na teden, zato bo izjemno motiviran.

Kronometer za pogumne
"Tega nisem pričakoval, to je moja največja zmaga kariere. Imam občutek, kot da smo že danes v naši ekipi naredili vse, kar smo želeli na tej dirki. Fenomenalno! Na progi je bilo veliko navijačev, ki so se drli moje ime. Od novembra, ko smo se zbrali, je v ekipi izjemno vzdušje in to se kaže med vso sezono," je povedal Vrečer. Spektakularen prolog, ki ni bil niti za prave kronometriste niti za tipične šprinterje, je bil na začetku tehnično zahteven (Gnezda: "Pokazalo se je, kdo ima jajca"), v zadnjih kilometrih pa je kolesarje oviral protiveter.

Bole z mislimi že pri petkovem šprintu
Zdelo se je, da bo prav zaradi vetra, ki je močneje zapihal ob koncu prologa, zmagal Italijan Giovanni Visconti, ki je štartal v ospredju, toda vseeno so bili trije kolesarji še hitrejši, med njimi tudi branilec lanske zmage Nibali. Še en italijanski as, Alessandro Petacchi (v karieri je slavil že 180 zmag) je bil enajsti. Njegov moštveni kolega pri Lampreju Grega Bole (31. mesto) pravi, da Ale-Jet na Dirko po Sloveniji ni prišel po vrhunski rezultat, saj se je komaj vrnil z višinskih priprav. Bole pričakuje, da mu bo Petacchi pomagal do zmage v petkovi drugi etapi od Kopra do Nove Gorice (190 km).

Prolog, Ljubljana (6,6 km):          
 1. R. VREČER         SLO        7:48
2. K. KOREN SLO +0:04
3. V. NIBALI ITA 0:06
4. G. VISCONTI ITA 0:07
5. L. ASCANI ITA 0:09
6. D. ULISSI ITA 0:10
7. N. SÖRENSEN DAN 0:11
8. M. BRÄNDLE AVT isti čas
9. M. WYSS ŠVI 0:15
10. P. SERRY BEL 0:17
...
13. G. GAZVODA SLO 0:18
15. C. SASTRE ŠPA 0:20
21. B. FURDI SLO 0:22
22. B. JARC SLO vsi
23. S. ŠPILAK SLO isti
25. M. MAHORIČ SLO čas
54. T. NOSE SLO 0:54
   









										

			
			
Vrečer dobil uvod Dirke po Sloveniji