"Sumljivost" Janija Brajkoviča je Mednarodna kolesarska zveza ocenila s 4. Enako oceno je prejel tudi sedemkratni zmagovalec Toura Lance Armstrong. Foto: EPA
Alberto Contador
Zmagovalec Toura 2010 Alberto Contador, ki je padel na dopinškem testu med dirko, a ga je nato španska kolesarska zveza oprostila, je prejel oceno 5. Foto: Reuters
Jaroslav Popovič
Ukrajinec Jaroslav Popovič (v sredini) je bil poleg Španca Carlosa Barreda za UCI najbolj sumljiv. Foto: Reuters
Tour de France
Letošnji Tour se bo začel 2. julija. Foto: EPA

Francoski športni dnevnik je s tem poskrbel za novo vznemirjenje v kolesarskem svetu. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je potrdila pristnost seznama, a istočasno obžaluje, da je dokument prišel v javnost.
UCI: To je delovni dokument
UCI je poudaril, da je seznam delovni dokument za pomoč neodvisnim opazovalcem Svetovne protidopinške komisije (WADA) pri dopinških testih in ne seznam kolesarjev, ki bi naredili kar koli narobe. Z indeksom 0 so ocenjeni nesumljivi kolesarji, z 10 pa najbolj sumljivi.
Na lanskem Touru so nastopili tudi štirje Slovenci. Kristijan Koren ima na omenjenem seznamu oceno 0, Simon Špilak 2, Grega Bole 3, Jani Brajkovič pa 4. Vsakega kolesarja so ocenili na podlagi podatkov v biološkem potnem listu in izidov krvnega testa, ki so ga opravili 1. julija, dva dneva pred začetkom dirke.

"Preiskali bomo, kako je lahko tak dokument prišel v javnost, saj je bil zaupen," je povedal predstavnik UCI-ja za odnose z javnostmi. Povprečni indeks 198 kolesarjev s Toura 2010 je 2,434.

Kolesarji razočarani
Nekateri kolesarji so se že odzvali na objavljeni seznam. "Obstaja torej lestvica sumljivosti od 1 do 10 za vse kolesarje na Touru 2010. Torej je zdaj VSAKDO sumljiv, vprašanje je le KOLIKO sumljiv?!" je na Twitterju zapisal Britanec Mark Cavendish.
Njegov rojak David Millar, leta 2004 kaznovan z dvema letoma prepovedi nastopanja zaradi jemanja nedovoljenih poživil, je bil še bolj razburjen. "To je šokantno. Ta seznam ne bi smel biti nikoli objavljen. Nekateri možje v UCI-ju bi morali zaradi tega odstopiti. O tem, kaj natančno so počeli s tem modelom, bi morali sprožiti veliko preiskavo. Vedno bodo anomalije in tudi če bi bil to brezhiben model, bi nas lahko narobe sodili. Na čem sploh temelji? Čist sem, prav tako moji moštevni kolegi in 100-odstotno verjamem v to, kar počnemo. Vse skupaj je malo noro. Ko vidim, da smo na sredini seznama, se vprašam: 'Se šalite?' To je škandalozno," je dejal v pogovoru z novinarji pred začetkom sedme etape Dirke po Italiji.
Direktor Toura Christian Prudhomme je želel pomiriti duhove: "To je dodatno orodje v boju proti dopingu. Tak seznam obstaja, ker se kolesarstvo resno bori proti dopingu. Ne bi rad uporabljal besede "sumljiv", to je le boj proti dopingu."

Seznam kolesarjev

0: Boasson Hagen, Boom, Cancellara, Gerrans, Horner, Roche, Vöckler, Aerts, Arashiro, Auge, Barry, Bellotti, Benitez, Bouet, Brutt, Cardoso, Devenyns, Dumoulin, El Fares, Geslin, Grabsch, Hunter, Kristjan Koren, Lancaster, Le Lay, Le Mevel, Malori, Moerenhout, Moinard, Mondory, Monier, Oroz, Pauriol, Perget, Rast, Renshaw, Roelandts, Rolland, Roux, Roy, Sprick, Taaramae, Turgot, Tersptra, Vandborg, Vandewalle, Velasco, Wegmann, Zabriskie.

1: Chavanel, Gesink, Hesjedal, Hincapie, Burghardt, Casar, Charteau, Dean, Delage, Elmiger, Frohlinger, Fuglsang, Florencio, Hansen, Klier, Kluge, Kučinski, Lloyd, Lorenzetto, Maaskant, Aitor Perez, Alan Perez, Pineau, Plaza, Pliuschin, Tjallingii, Valls, Wynants.

2: Cavendish, Freire, Hushovd, Lovkvist, Luis Leon Sanchez, Sastre, Frank Schleck, Capecchi, Cummings, Di Gregorio, Duran, Frank, Gadret, Gavazzi, Gustov, Kern, Minard, Navarro, Niermann, O'Grady, Rubén Perez, Riblon, Rohregger, Simon Špilak, Tankink, Vandenbergh, Vaugrenard, Voigt, Vorganov.

3: Basso, Joaquim Rodríguez, Andy Schleck, Farrar, Kreuziger, Cunego, Ciolek, Rui Costa, Flecha, McEwen, Grega Bole, Bookwalter, Champion, Da Dalto, De Greef, De Weert, Eibegger, Erviti, Felline, Iglinski, Kirjienka, Ladagnous, Monfort, Paulinho, Chris Sörensen, Szmyd, Tiralongo, Txurruka, Van Summeren, Verdugo, Wegelius.

4: Armstrong, Evans, Leipheimer, Samuel Sanchez, Vandevelde, Millar, Jani Brajkovič, Pauwels, Moreno, Fedrigo, Eisel, Garate, Grivko, Jesus Hernandez, Konovalovas, Lang, Quinziato, Roberts, Vogondy.

5: Contador, Ballan, Vinokurov, Wiggins, Breschel, Ivanov, Karpec, Kolobnev, Kroon, Morabito, Rojas, Nicki Sörensen, Gautier, Isasi, Noval.

6: Petacchi, Gerdemann, Knees, Egoi Martinez, Reda, Santambrogio, Thomas.

7: Klöden, Martin, Rogers, Moreau, Hunt, Sulzberger.

8: Van den Broeck, Nocentini, De la Fuente, Ivan Gutierrez, Hondo, Lloyd, Mayoz, Muravjev, Oss, Seeldraeyers, Siutsou.

9: Menčov.

10: Popovič, Barredo.