Tokrat pa v primerjavi s prvo in četrto etapo zmage ni slavil Belgijec Tim Merlier (Soudal-Quick Step). Po tesnem razpletu je zasedel drugo mesto. Tretji je bil Avstralec Sam Welsford (Bora-hansgrohe).

Edini slovenski predstavnik Luka Mezgec (Jayco-AlUla) je zasedel 40. mesto. Njegov moštveni kolega in sprinterski kapetan ekipe Nizozemec Dylan Groenewegen je bil sedmi.

V skupnem seštevku ni bilo sprememb. V vodstvu je še naprej Avstralec Jay Vine (UAE Team Emirates), ki ima 11 sekund naskoka pred rojakom Benom O'Connorjem (Decathlon AG2R La Mondiale) in 13 pred moštvenim kolegom, Američanom Brandonom McNultyjem.

V soboto bo na sporedu še ena ravninska etapa v Abu Dabiju (138 km). Končna odločitev o zmagovalcu bo padla v nedeljo, ko bo na vrsti zadnja etapa do vrha Džebel Hafita.

Vingegaard sezono začel z zanesljivo zmago
Jonas Vingegaard Hansen (Visma-Lease a Bike) je dobil drugo etapo dirke O Gran Camino po Galiciji. V etapi od Taboade do Chantade (151,2 km) se je na zadnjem vzponu nad Chantado otresel tekmecev in s samostojno vožnjo vpisal prvo zmago v sezoni in skupno 28. v karieri.

Dvakratni zaporedni zmagovalec Dirke po Franciji je tako kot lani sezono začel v Galiciji na večdnevni dirki ravni 2.1 Mednarodne kolesarske zveze.

Potem ko Vingegaard in številni ostali kolesarji zaradi odločitve organizatorjev, da zaradi močnega vetra v četrtkovi vožnji na čas ne bodo upoštevali časovnih razlik in delili točk UCI, dan prej niso vozili na polno, je tokrat 27-letni Danec pokazal svoje mojstrstvo.

Na zadnjem vzponu na Alto de San Pedro de Licora (5,2 km/6,1 %) je hitro napadel iz večje skupine, ujel zadnjega izmed ubežnikov ter nato pred vrhom še enkrat napadel in se otresel preostalih tekmecev v boju za zmago. Po prečkanju vrha je sledilo še nekaj spusta in ravninskih kilometrov, Danec pa je ciljno črto prečkal 24 sekund pred zasledovalci.

Drugo mesto je zasedel nekdanji zmagovalec Toura Egan Bernal (Ineos Grenadiers). Tretji je bil z istim časom Venezuelec Jefferson Cepeda (Caja Rural-Seguros RGA).

V skupnem seštevku ima Vingegaard, ki je pred kratkim vzel tudi ženin priimek Hansen, 28 sekund naskoka pred Bernalom in 30 pred Cepedo. Četrti je novinec v dresu Visma-Lease a Bika Belgijec Cian Uijtdebroeks (+0:50).

V četrtek je bil Vingegaard v 14,8 km dolgem kronometru po rezervirani vožnji šele 45. Etapa je sicer pripadla evropskemu prvaku Britancu Joshui Tarlingu (Ineos Grenadiers).