Simone Ponzi je leta 2008 v Veroni postal svetovni podprvak med mlajšimi člani, zdaj pa se vedno bolj uveljavlja tudi med elito. Foto: EPA
Simone Ponzi je leta 2008 v Veroni postal svetovni podprvak med mlajšimi člani, zdaj pa se vedno bolj uveljavlja tudi med elito. Foto: EPA
Marko Kump
Marko Kump je upal, da bo na Dirki po Sloveniji drugič zmagal na etapi s ciljem v Novem mestu, toda priznati je moral premoč Italijana Ponzija. Foto: MMCRTVSLO/Jan Pirnat
Zadovoljstvo tudi ob 2. mestu Kumpa
Domači adut Kump brez zmage v Novem mestu

Drugi je bil domači favorit Marko Kump (Adria Mobil) in tretji Italijan Daniele Ratto. Kristijan Koren je Kumpu, "dolenjski puščici", v finišu na Glavnem trgu nehote prekrižal pot, zato je izgubil hitrost in Ponzija (nekaj zaslug za njegovo zmago ima tudi Jani Brajkovič) ni mogel prehiteti. 25-letni Italijan se v Sloveniji očitno dobro počuti, saj je lani zmagal na Veliki nagradi Kranja.

"Vedeli smo, da etapa še zdaleč ne bo lahka. Ker meni nekoliko bolj ustreza sprint manjše skupine, smo naredili selekcijo. Vedeli smo, kje je za to najboljše. Večino dela je opravil Nose, ki se mu iskreno zahvaljujem. Že sem se videl kot zmagovalec, a se mi je zmaga na koncu vendarle izmuznila. Tudi zaradi smole. Kristijan Koren mi je potem, ko je odstopil od pomoči svojemu moštvenemu kolegu, zaprl pot, tako da sem se skoraj zaustavil," je povedal Kump in dodal: "Toliko smole, kot smo jo imeli danes, bomo težko še imeli."

Belgijec Preben van Hecke in Klemen Štimulak sta bila na 152 km dolgi etapi od Celja do Novega mesta, na kateri je bilo kar nekaj manjših klancev, dolgo v begu, imela pa sta že več kot sedem minut prednosti. Štimulak, član Radenske, bo v petek nosil pikčasto majico.

Po zadnjem vzponu na Dolž je pobegnilo 22 kolesarjev in jasno je bilo, da bo v Novem mestu odločal šprint. Predvideno je bilo, da bi pri Astani to delo opravil Borut Božič, ki so ga Gorjanci odrezali od vodilne skupine.

Zaradi padca sta dirko že končala člana Adrie Mobila Kristijan Fajt in Kristijan Durasek. Oba imata zlomljeno ključnico.

V petek čaka karavano zahtevnejše delo. Štart 177,4 km dolge etape bo v Kočevju, cilj v Metliki.

Saganov šov se nadaljuje
Na Dirki po Švici je že četrtič v šestih dneh zmagal Peter Sagan, čeprav je bil tokrat v težkem položaju. Slovaški kolesar je v šprintu vseeno prehitel Bena Swifta, ki je osvojil drugo mesto. Majico vodilnega je zadržal Faria Da Costa.

1. etapa, 
Celje-Novo mesto, 152 km:
1. S. PONZI ITA 3:46:28 2. M. KUMP SLO 3. D. RATTO ITA 4. F. REDA ITA 5. K. KOREN SLO vsi 6. A. RATTI ITA 7. P. SERRY BEL 8. D. TANNER AVS 9. G. DE MARIA ITA 10. F. FAILLI ITA isti ... 14. D. ULISSI ITA 16. J. BRAJKOVIČ SLO 18. J. GOLČER SLO 20. D. POZZOVIVO ITA 21. T. NOSE SLO čas 24. L. MEZGEC SLO +0:14
Dirka po Švici, 6. etapa, 
Wittnau - Bischofszell, 198,5 km:

1. P. SAGAN SLK 4:30:08
2. B. SWIFT VB
3. A. DAVIS AVS vsi
4. M. ALBASINI ŠVI isti
5. O. FREIRE ŠPA čas
...
145. G. BOLE SLO +14:09

Skupni vrstni red po 6. etapi:
1. R. COSTA POR 25:23:38
2. F. SCHLECK LUK +0:08
3. R. KREUZIGER ČEŠ 0:15
4. T. PINOT FRA 0:19
5. N. ROCHE IRS 0:21
...
141. G. BOLE SLO 46:49

Zadovoljstvo tudi ob 2. mestu Kumpa
Domači adut Kump brez zmage v Novem mestu