Luka Mezgec je bil po hitrem odstopu Marcela Kittla prvi šprinter ekipe Giant Shimano in zadnji dan Gira se mu je velika želja, etapna zmaga, izpolnila. Foto: EPA
Luka Mezgec je bil po hitrem odstopu Marcela Kittla prvi šprinter ekipe Giant Shimano in zadnji dan Gira se mu je velika želja, etapna zmaga, izpolnila. Foto: EPA
Mezgec se je podpisal pod prvo slovensko zmago na Giru

25-letni Mezgec je v nedeljo postal prvi slovenski kolesar, ki je na Dirki po Italiji dobil etapo. Sijajno je opravil šprint in v Trstu s številnimi domačimi navijači slavil največjo zmago kariere.

V četrti etapi je bila zmaga že na pladnju
"Po uspehih na Dirki po Kataloniji sem bil malce pod pritiskom. Da sem zmagal tako blizu Slovenije, je fenomenalno," je povedal v pogovoru za Val 202 in se spomnil, da v prvem delu dirke ni šlo po načrtih: "Najprej sem imel smolo s padci, nato sem imel v 4. etapi zmago že na pladnju, a se je na kolesu snela veriga. Po takšnem dogodku se je kar težko pobrati. Sicer sem na eni izmed naslednjih etap osvojil tretje mesto, a sem imel tako dober položaj za zmago, da mi 3. mesto ni veliko pomenilo. Potem je bilo še nekaj zamujenih priložnosti, ko je v cilj prišla ubežna skupina. Ostal je le ta zadnji dan Gira, ki sem ga izkoristil maksimalno."


Napadel iz ozadja in uspel z nekaj sreče

Zakaj je pred šprintom zadnje etape kolegom rekel, da jih ne bo potreboval? Je bil tako samozavesten? "Ne. Ta izjava se napačno interpretira. Vedel sem, da bo šprint kaotičen, in v takšnih razmerah je bolje, da ni nikogar zraven, če ne more biti vsa ekipa. Če v šprinterskem vlaku zmanjka en člen, hitrost pade. Če si preveč spredaj, je težko še povečati hitrost. Če je konkurenca v tvojem zavetrju, je težko zmagati. Vse to sem predvidel in napadel iz ozadja. Imel sem tudi nekaj sreče, da se je 300 metrov pred ciljem odprla luknja, ker sem bil prej zaprt. Vsa smola od prej se je povrnila v obliki sreče."

Led se je nabiral na očalih
Kako je doživel kraljevsko 16. etapo, ko je bilo treba v mrzlem vremenu tudi 2758 metrov visoko? "Ta etapa z vzponom na Gavio in Stelvio je bila zelo težka, ekstremna. Temperature so bile pod lediščem. Menim, da takšne etape ne bi smeli voziti oziroma bi morali spremeniti traso. Bilo je zelo težko. Na spustu se mi je led nabiral na očalih. Nič, moraš preživeti in se greti s pozitivnimi mislimi. Je pa res, da - ker ne vozim na skupni rezultat -, se lahko osredotočim le na preživetje."

Ob takšnih navijačih je lažje zmagovati
Kolesar, ki se je iz Kranja preselil v Kamnik, je povedal, da je ponosen maturant kranjske gimnazije: "Zelo lepa srednja šola. Tam sem preživel lepo obdobje. Šel sem tudi na fakulteto, a se v tretjem letniku odločil, da se v celoti posvetim športu." Za Kranj pravi, da je kot nalašč za mlade kolesarje. "Rojeni smo v srečnem okolju za razvoj športa." Na cilju Gira ga je presenetila žena, ki je "na skrivaj" pripeljala v Trst klub navijačev. "Presenetili so me z majico in transparenti. V takšnem vzdušju me še bolj veseli, da sem jih osrečil."

Mezgec se je podpisal pod prvo slovensko zmago na Giru