Lani je Dirko po Sloveniji dobil Italijan Diego Ulissi, najboljši Slovenec pa je bil Robert Vrečer (na fotografiji), ki je končal na tretjem mestu. Foto: MMCRTVSLO/Jan Pirnat
Lani je Dirko po Sloveniji dobil Italijan Diego Ulissi, najboljši Slovenec pa je bil Robert Vrečer (na fotografiji), ki je končal na tretjem mestu. Foto: MMCRTVSLO/Jan Pirnat
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič je na osrednji slovenski kolesarski dirki zadnjič sodeloval leta 2005. Zmage še nima in verjetno bo poskusil letos, čeprav je prvi cilj sezone julijska Dirka po Franciji. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Močna udeležba na Dirki po Sloveniji

"Vsekakor se je lepo vrniti na domače dirke. Čeprav zagotovo še ne bom v najboljši pripravljenosti, saj to načrtujem šele za julijski Tour, pa se bom domačim ljubiteljem kolesarstva poskušal predstaviti v najboljši luči. Bo nekaj zanimivih etap, druga bo v mojih krajih v Beli krajini, tretja bo kraljevska, četrta pa kronometer. Računam, da bo zadnja etapa odločilna, zelo pa sem vesel, da bo v Ljubljani, kjer lahko pričakujemo veliko gledalcev," je ob predstavitvi dirke povedal Brajkovič, ki je domačo dirko zadnjič vozil leta 2005.

Tretja etapa bo kraljevska
Prireditelji dirke, ki se bo 14. junija začela v Celju, končala pa 17. junija v Ljubljani, ostajajo zvesti svoji obljubi, da bo dirka iz leta v leto močnejša. Tako bodo letos na štart privabili kolesarje Lampreja, Liquigasa, GreenEdga, Saxo Banka in Astane. Tretja etapa bo kraljevska. Ne bo sicer ciljnega vzpona, toda etapa bo dolga 219 km, karavana pa bo morala opraviti s številnimi vzponi.

Dvakrat na Soriško planino
"Etapa bo na ravni največjih dirk. Začela se bo v Ivančni Gorici, od koder bo kolesarje pot vodila na Gorenjsko, kjer se bodo začeli napori. Najprej bodo morali kolesarji od Železnikov premagati vzpon na Soriško planino, nato bo sledil spust do Bohinjske Bistrice, pa vzpon na Pokljuko, od koder se bodo spet vrnili v Bohinjsko Bistrico, od tam pa bodo morali s še druge strani premagati vzpon na Soriško planino. Po spustu jih čaka 26 kilometrov ravnine, cilj bo v Škofji Loki," je traso predstavil direktor dirke Bogdan Fink.

Organizatorji se zgledujejo po Touru in Giru
Odločitev o zmagovalcu bo padla zadnji dan na kronometru v Ljubljani, ki bo letos nekoliko daljši kot lani. Fink je zadovoljen, ker tekmovanje kljub gospodarski krizi ni ogroženo. "Naš cilj je, da dirko spravimo približno na tako raven, kot je Tour ali Giro, se pravi, da bo to turistični produkt celotne države. Imamo v načrtu, da bo dirka tudi daljša, a treba je počakati. Moramo vedeti, da bo to šele 19. dirka, vsako leto pa je nekaj novega, nekaj boljšega."

Etape letošnje Dirke po Sloveniji:
1. etapa, 14. junij:
Celje - Novo mesto (164 km)

2. etapa, 15. junij:
Kočevje - Metlika (166 km)

3. etapa, 16. junij:
Ivančna Gorica - Škofja loka (219 km)

4. etapa, 17. junij:
Ljubljana - kronometer (17,8 km)

Močna udeležba na Dirki po Sloveniji