Mikel Landa se je veselil druge zaporedne etapne zmage na Giru. Foto: EPA
Mikel Landa se je veselil druge zaporedne etapne zmage na Giru. Foto: EPA
Alberto Contador
Alberto Contador ima že več kot štiri minut naskoka pred Lando. Španec je uprizoril nepozabno predstavo na Mortirolu, kjer je ostal brez pomočnikov. Foto: EPA
Steven Kruisjkwijk, Alberto Contador in Mikel Landa
Steven Kruisjkwijk, Alberto Contador in Mikel Landa so skupaj prišli na vrh Mortirola. Foto: EPA
Fabio Aru
Fabio Aru ni imel dovolj moči na najbolj strmih odsekih. V zadnjih etapah bo Italijan verjetno moral pomagati sijajnemu Landi. Foto: EPA
Izjemna predstava Contadorja na Mortirolu

16. etapa Gira je bila pisana na kožo hribolazcem, na sporedu sta bila prelaza Campo Magno in Tonale, dvakrat čez Aprico, vmes pa sloviti Mortirolo (dolžina 11,8 km, 1854 m; 1289 m višinske razlike, povprečni naklon 10,9 odstotka, najvišji naklon kar 18 odstotkov).

Contador brez pomočnikov ujel favorite
Ekipa Katjuše je pred Mortirolom silovito pospešila, ker je imel vodilni Contador okvaro kolesa (počena zračnica). Do začetka klanca ekipa Tinkoff Saxo ni uspela ujeti glavnine s favoriti, zaostajala je okoli 40 sekund. Contador je imel ob sebi le še Romana Kreuzigerja, ki pa je takoj na začetku strmega vzpona popustil. Contador je v neverjetni predstavi sam ujel skupino s favoriti, kot blisk je švignil mimo kolesarjev, ki so počasi popuščali. Landa je preveč časa čakal, ker je Astana stavila na Fabia Aruja, a Italijan ni v pravi formi na strmih odsekih. Ko je pospešil Contador, je takoj odpadel.

Odločilni napad Lande 4 km pred ciljem
V spustu z Mortirola so skupaj vozili Contador, Landa in Steven Kruisjkwijk. 4 km pred ciljem je Landa pospešil na ciljnem vzponu do Aprice (1173 m) in si privozil 38 sekund naskoka pred Kruisjkwijkom in Contadorjem. Izmučeni Aru je na 7. mestu izgubil skoraj tri minute.

Landa je zdaj prevzel mesto kapetana Astane, saj je v skupni razvrstitvi drugi, za Contadorjem zaostaja štiri minute in dve sekundi. Aru je tretji, 50 sekund za moštvenim kolegom Lando.

"To je bil res sanjski dan zame, še lepša zmaga kot v nedeljo na Madonni di Campiglio. Vedeli smo, da ima Contador težave, Katjuša je na vso moč pospešila do Mortirola. Skupaj smo dobro sodelovali. Na žalost se Aru ni dobro počutil na Mortirolu, zato mi je rekel, naj sledim Contadorju. Nisem si mislil, da bom imel še toliko moči v zadnjih kilometrih," je bil navdušen Landa. Španec se je vpisal med junake Mortirola, prelaza, ki so ga tokrat posvetili v spomin na pokojnega Marca Pantanija. "Pirat" je leta 1994 v nepozabni etapi zlomil velikega Miguela Induraina.
Contador: Kolesarstvo ni matematika
"To je bila neverjetna etapa, zares naporen dan. Kolesarstvo ni matematika. Imel sem počeno zračnico na spustu, Ivan Basso mi je posodil kolo, a glavnina je pritisnila na vso moč. Nemogoče je bilo priti nazaj. Zelo sem utrujen, a razpletlo se je po mojih željah. Povečal sem prednost. Lahko le čestitam Landi. Ljudje si zapomnijo take etape," je bil zelo zadovoljen Contador.
Bole na odličnem 19. mestu
Na kraljevski etapi se je izkazal tudi Grega Bole, ki je končal na visokem 19. mestu. Zaostal je deset minut in 31 sekund. Dve mesti za njim je z istim časom v cilj pripeljal tudi Kolumbijec Rigoberto Uran. Luka Mezgec je bil 129., Jan Polanc pa 134. Skupno je najvišje Bole na 36. mestu, za vodilnim zaostaja uro in pol.

16. etapa, 
Pinzolo-Aprica, 175 km:               
  1. M. LANDA          ŠPA     5:02:53
  2. S. KRUIJSWIJK     NIZ       +0:38
  3. A. CONTADOR       ŠPA    isti čas
  4. J. TROFIMOV       RUS        2:03
  5. A. AMADOR         KOS    isti čas
  6. R. HESJEDAL       KAN        2:10
  7. F. ARU            ITA        2:51
  8. D. CARUSO         ITA        3:18
  9. L. KONIG          ČEŠ        3:19
 10. C. BETANCUR       ŠPA    isti čas
 ...                                  
 19. G. BOLE           SLO       10:31
129. L. MEZGEC         SLO       38:16
134. J. POLANC         SLO    isti čas

 
Skupni vrstni red po 16. etapi:                         
  1. A. CONTADOR       ŠPA    65:04:59
  2. M. LANDA          ŠPA       +4:02
  3. F. ARU            ITA        4:52
  4. A. AMADOR         KOS        5:48
  5. J. TROFIMOV       RUS        8:27
  6. L. KONIG          ČEŠ        9:21
  7. D. CARUSO         ITA        9:52
  8. S. KRUIJSWIJK     NIZ       11:40
  9. A. GENIEZ         FRA       12:48
 10. R. HESJEDAL       KAN       12:49
 ...                                  
 36. G. BOLE           SLO     1:30:45
 61. J. POLANC         SLO     2:04:42
141. L. MEZGEC         SLO     3:41:52

Izjemna predstava Contadorja na Mortirolu