Foto: EPA
Foto: EPA

23-letni Bask je zmagal šestič v karieri. Na zaključnem vzponu tretje kategorije razgibane etape med Santa Gadea del Cidom in Pradoluengom (157 km) je bil močnejši od Santiaga Buitraga (Bahrain Victorious), tretji pa je ciljno črto prečkal Raul Garcia (Equipo Kern Pharma).

Roglič dokazuje, da je pred Vuelto odlično pripravljen

Hitro se je izoblikovala skupina devetih ubežnikov, ki so nato obračunali za zmago. Napadel je Joan Bou (Euskatel Euskadi), Lazkano je nemudoma odgovoril, edini, ki mu je lahko sledil, pa je bil Buitrago, vseeno pa je bil močnejši kolesar Movistarja.

“Navodilo ekipe je bilo, da skušamo priti v beg. V glavnini smo imeli Garcio, če bi prišlo do sprinta. Zadnjih 40 ali 50 km je bil močan veter, zato smo za napad morali počakati do vzpona, ampak smo imeli ves čas prednost pred glavnino. Lepo je zmagati v Španiji z majico državnega prvaka in še tako blizu doma,“ je dejal Lazkano.

Roglič v cilju z glavnino

Primož Roglič, ki je v četrtek dobil tretjo etapo, ima v skupnem seštevku 33 sekund prednosti pred Aleksandrom Vlasovom (Bora Hansgrohe), 38 pa pred Adamom Yatesom (UAE Emirates). Tokrat je kapetan Jumba Visme suvereno nadzoroval potek etape in v cilj prišel z glavnino na 17. mestu. Jan Tratnik (Jumbo Visma) je bil 14., Domen Novak (UAE Emirates) pa je bil z nekaj več kot tremi minutami zaostanka 73. Skupno je Tratnik 12. (+4:02), Novak pa 92. (+29:20).

“Vroče. Pravo poletno vreme, hkrati pa tudi vetrovno. Imamo res močno ekipo. Fantje so opravili odlično delo in smo imeli res vse pod nadzorom. V soboto nas čaka težka etapa z zahtevnim zadnjim klancem. Je pa lepo ob vsej te podpori. Veliko ljudi je ob cesti, tako da se veselim nadaljnjega dirkanja, “ je bil zadovoljen Roglič.

Dirka služi Kisovčanu kot priprava na Dirko po Španiji, ki se bo začela konec prihodnjega tedna. Sobotna, zadnja, etapa med Golmayom in Lagunas de Neilo bo dolga 160 km in se bo končala s sedemkilometrskim vzponom ekstra kategorije s povprečnim naklonom 8,5 odstotka.