Matej Mohorič je zadnji dan prehitel Jonasa Vingegaarda. Foto: KL-Photo
Matej Mohorič je zadnji dan prehitel Jonasa Vingegaarda. Foto: KL-Photo

Po sobotni kraljevski etapi je bilo videti, da je končni zmagovalec znan − junak Toura Jonas Vingegaard je namreč dobil še drugo etapo, s čimer je prednost v skupnem seštevku pred najbližjim zasledovalcem Matejem Mohoričem povišal na osem sekund.

Mohorič je v zadnji etapi osvojil 2. mesto. Foto: Twitter
Mohorič je v zadnji etapi osvojil 2. mesto. Foto: Twitter

Najprej izbrisal tri, nato še šest sekund
Razlika je bila mala, a dvakratnemu slovenskemu prvaku jo je uspelo v zadnji etapi med Sveto Nedeljo in Zagrebom (158 km) izničiti. Mohorič je najprej dobil leteči sprint, kjer je dobil tri odbitne sekunde, nato pa je še v ciljnem sprintu osvojil drugo mesto, z novimi šestimi sekundami odbitka je tako za sekundo prehitel kolesarja Jumba Visme.

Etapo je sicer dobil Italijan Elia Viviani (Ineos Grenadiers). Vingegaard je v cilj prišel s prvo skupino, a na 14. mestu ni dobil nobene odbitne sekunde.

Sorodna novica Kraljevsko etapo dobil Vingegaard, Mohorič skupno zdaj drugi

V zadnjem delu znova v boljši formi
Mohorič je bil v cilju nasmejan: "Mislil sem, da je to misija nemogoče. A matematiko sem poznal, vedel sem, kaj moram narediti. Na koncu sem samo sledil Vivianiju. Čeprav nisem sprinter, sem dal vse od sebe, res pa je, da mi brez ekipne pomoči ne bi uspelo. To je bil eden od ciljev sezone, želel sem namreč končati dobro. Poleti sem imel veliko zdravstvenih težav, zato sem se odpovedal nastopu na svetovnem prvenstvu. Sem sem prišel v dobri formi, res sem vesel, da mi je uspelo slaviti."

Tretjič dobil etapno dirko
Za Mohoriča je to druga zmaga v sezoni, na začetku te je dobil Milano−San Remo, kar je njegov edini spomenik. Tretjič v karieri je dobil etapno dirko, preostalih dveh se je veselil leta 2018, ko je bil najboljši po Beneluksu in Nemčiji.

Mohorič vedel, da bodo na koncu odločale sekunde
Mohorič zmagovalec Dirke po Hrvaški