Eddy Merckx je še vedno vsako leto gost na Dirki po Franciji. Foto: AP
Eddy Merckx je še vedno vsako leto gost na Dirki po Franciji. Foto: AP

76-letni Belgijec je kar enajstkrat dobil največje tritedenske dirke. Po petkrat je na najvišji stopnički stal na Touru (1969-72 in 1974) in Giru (1968, 1970, 1972-74), leta 1973 pa tudi na Vuelti.

Na vseh petih spomenikih ima več zmag. Dirko Milano-San Remo je dobil kar sedemkrat, Liege-Bastogne-Liege petkrat, Pariz-Roubaix trikrat, po dvakrat pa je osvojil Dirko po Lombardiji in Dirko po Flandriji.

Ko ga je obiskal novinar TV Slovenija David Črmelj, se je hitro spomnil, da je že leta 1961 obiskal Slovenijo.

"Ko sem prvič odšel v tujino pri 16 letih, sem v družbi študentov obiskal prav Slovenijo. Bili smo v vasici v bližini Bleda in od tam smo potem hodili v hribe. To je bilo še v času Jugoslavije."

Eddy Merckx, Bernard Hinault in Miguel Indurain so petkrat dobili Dirko po Franciji. Ta podvig je uspel tudi Jacquesu Anquetilu, ki je umrl že leta 1987. Sedemkrat zapored je na najvišji stopnički na Elizejskih poljanah stal Lance Armstrong (1999–2005), ki pa so mu vse zmage odvzeli zaradi dopinga. Foto: AP
Eddy Merckx, Bernard Hinault in Miguel Indurain so petkrat dobili Dirko po Franciji. Ta podvig je uspel tudi Jacquesu Anquetilu, ki je umrl že leta 1987. Sedemkrat zapored je na najvišji stopnički na Elizejskih poljanah stal Lance Armstrong (1999–2005), ki pa so mu vse zmage odvzeli zaradi dopinga. Foto: AP

Želi uživati v miru, selfiji ga ne mikajo
Zdaj živi mirno življenje, stran od mestnega vrveža. Precej raje je doma, prireditve ga ne mikajo preveč. "Ni mi do podpisov, selfijev in podobnega. Želim uživati v miru in v dirkah po televiziji."

Med Belgijci ne vidi naslednika
Navdušujejo ga Slovenci. Poleg Pogačarja tudi Matej Mohorič in Primož Roglič. "Navdušen sem nad njimi, saj grizejo in napadajo. So pravi šampioni, saj dirkajo na zmago. Niso zadovoljni z mestom v glavnini. Živijo za zmage," je poudaril Merckx, ki so ga vsi klicali "kanibal", saj je tekmecem prepustil malo zmag.

"Med Belgijci zagotovo ni mojega naslednika. Mislim, da Pogačar kot kolesar spominja malce name, saj ne čaka do zadnjega, da dobi etapo. Večkrat tudi zgodaj napade. Pred leti je na Dirki po Španiji blestel v dolgih pobegih. Tudi na Dirki po Lambardiji je napadel daleč pred ciljem. To pomeni, da je velik talent z izrednimi sposobnostmi in izjemno močjo," je pogovor za TV Slovenija sklenil največji kolesarski šampion vseh časov.

Merckx: Pogačar me spominja na moje najboljše čase

Zakaj Kanibal? Ko zmagaš kar 54-krat v sezoni ...

Največji vseh časov v presežnikih govori o Tadeju Pogačarju, ki ima potencial, da bi ga po zmagah na tritedenskih dirkah in klasikah nekoč presegel. Po skupnem številu zmag pa ga ne bo mogel nihče, saj je v svojih najboljših letih ob koncu 60. in na začetku 70. let prejšnjega stoletja Eddy Merckx dosegel skoraj toliko zmag na sezono, kot imajo danes največji šampioni tekmovalnih dni. Njegov rekord je 54 zmag v sezoni. V domovini pa legenda ta hip ne vidi nikogar, ki bi lahko zamajal trenutni slovenski primat na tritedenskih dirkah.

"V Belgiji se je marsikaj spremenilo. Mladi se niso več pripravljeni žrtvovati na način, ki ga zahteva kolesarski šport. Poleg tega dirke niso več tako zahtevne. Skrajšali so jih in naredili bolj obvladljive. V takšnem kolesarskem okolju ne moreš razviti tekmovalca za najtežje etapne dirke."

Torej ima trenutna slovenska generacija kolesarjev nekaj, česar celo Belgijci kot ena od dveh največjih kolesarskih velesil v zgodovini nimajo. Eddy Merckx je izredno objektiven opazovalec kolesarskega dogajanja in še bolj od rojakov ceni slog dirkanja največjih slovenskih asov. Dandanes Eddy Merckx ne hodi več na kolesarske dirke. 525 zmag v karieri mu je ustvarilo takšen zvezdniški status, da nima več niti trenutka miru. Če si hoče ogledati kolesarsko dirko, je primoran ostati doma pred televizijskim zaslonom.

Eddy Merckx