Rumena barva je povsem zbledela: Lance Armstrong si je do neverjetnih sedmih zmag na Dirki po Franciji pomagal s prepovedanimi poživili, čeprav sam to odločno zavrača in se sklicuje na to, da nikoli ni padel na dopinškem testu. Foto: EPA
Rumena barva je povsem zbledela: Lance Armstrong si je do neverjetnih sedmih zmag na Dirki po Franciji pomagal s prepovedanimi poživili, čeprav sam to odločno zavrača in se sklicuje na to, da nikoli ni padel na dopinškem testu. Foto: EPA
Pat McQuaid
Pat McQuaid je na novinarski konferenci zapečatil Armstrongovo usodo. Foto: EPA
McQuaid brez milosti do Armstronga
Armstrongu odvzeli vseh sedem zmag na Touru

Ameriška protidopinška agencija USADA, ki ima vse dokaze, da je Armstrong jemal prepovedana poživila, je pred dvema mesecema Armstrongu izbrisala vse dosežke po 1. avgustu 1998, s tem pa tudi vse zmage na Dirki po Franciji. Toda dokler se o primeru ni izrekla še Mednarodna kolesarska zveza (UCI), je ameriški kolesar nekako še vedno veljal za zmagovalca sedmih Tourov. Zdaj je tudi ta dilema rešena.

Tudi pokrovitelji zapuščajo Lancea Armstronga. Prejšnji teden je pogodbo prekinil proizvajalec športne opreme Nike, v ponedeljek pa proizvajalec sončnih očal Oakley. Pivovar Anheuser-Busch bo počakal, da se pogodba z letošnjim letom izteče, potem pa končal zgodbo.


"Za Armstronga v kolesarstvu ni več prostora"
Predsednik UCI-ja Pat McQuaid je na novinarski konferenci potrdil odvzem vseh največjih Armstrongovih dosežkov, čeprav sloviti kolesar niti enkrat ni padel na dopinškem testu. UCI meni, da so dokazi USADE dovolj zgovorni in jasno dokazujejo, da si je pomagal z nedovoljenimi poživili. "Primer ne bo šel na Mednarodno razsodišče za šport v Lozani in sprejeli bomo vse sankcije, ki jih je uvedla USADA. Mednarodna kolesarska zveza bo Armstrongu prepovedala ukvarjanje s kolesarstvom in mu vzela sedem zmag na Dirki po Franciji. Za Lancea Armstronga v kolesarstvu ni več prostora."

Tour sedem let brez zmagovalca
Armstrong je veljal za najboljšega kolesarja svoje generacije, pri tem pa je zbujal spoštovanje tudi zaradi dobljene bitke z rakom in človekoljubnega delovanja v okviru organizacije Livestrong. Med letoma 1999 in 2005 je nanizal rekordnih sedem zaporednih zmag na najtežji dirki na svetu, s čimer se je vpisal med legende športa. Najverjetneje nobenemu izmed kolesarjev, ki so med njegovo vladavino Tour končali na 2. mestu, ne bodo prisodili zmage, saj bi težko trdili, da so bili "čisti".

"Ni nas presenetilo, kako se je stvar razpletla, pravzaprav je logično. Lance Armstrong za nas ni več zmagovalec dirke Tour de France med leti 1999 in 2005. Želimo pa, da ta leta ostanejo prazna, brez zmagovalcev," je pojasnil direktor Christian Prudhomme.

Pred dopinško afero Armstrong so zmagi že odvzeli dvema tekmovalcema: leta 2006 Američanu Floydu Landisu, leta 2010 pa Špancu Albertu Contadorju, njuni prvi mesti pa sta zasedla Oscar Pereiro in Andy Schleck.

Štirje rekorderji s po petimi zmagami
Z odvzemom Armstrongovih zmag pa je Tour izgubil tudi rekordnega zmagovalca, saj je bil Američan edini, ki je zmagal na toliko dirkah po Franciji. Zdaj si prvo mesto na prestižni lestvici spet deli četverica, ki je bila na francoski pentlji najboljša po petkrat. Domačina Jacques Anquetil v letih 1957, 1961, 1962, 1963, 1964 in Bernard Hinault leta 1978, 1979, 1981, 1982, 1985, Belgijec Eddy Merckx (1969, 1970, 1971, 1972, 1974) ter Španec Miguel Indurain (1991, 1992, 1993, 1994, 1995).

McQuaid brez milosti do Armstronga
Armstrongu odvzeli vseh sedem zmag na Touru