Matej Mohorič pravi, da je v življenjski formi. Foto: Reuters
Matej Mohorič pravi, da je v življenjski formi. Foto: Reuters

Prvi del SP-ja s kronometri bo potekal okoli Bruggea, cestne dirke pa v drugem delu tedna v okolici Antwerpna. Cestna dirka elite bo 26. septembra. Obe prizorišči imata svoje posebnosti.

"Na severu v okolici Bruggea kolesarje čaka popolna ravnina in tako dolg kronometer je namenjen specialistom, sama trasa pa favorizira večje in močnejše kolesarje, zato je nastop odpovedal Primož Roglič. Specifična bo tudi cestna dirka, ki bo najprej linijska, nato pa tekmovalce čakata dva kroga. Česa takšnega še nismo imeli. Najprej nas čaka ravnina in morda precej vetra, nato sta v Leuvnu na sporedu tipična mestna kroga z 22 ovinki, nato pa gremo v okolico Antwerpna – flandrijski krog, ki pa ni del kolesarskih klasik in kjer čaka nas precej neznank. Morda je trasa najbolj podobna Valonski puščici," o najpomembnejših tekmah pravi direktor zveze Martin Hvastija.

Hvastija: Imamo ekipo, ki je enotna in ki ve, kaj jo čaka
Hvastija dodaja, da je težko napovedati, kje je lahko ključna točka te dirke. "V vsakem primeru bo šlo za taktično dirko in veseli me, da smo na štartu z najmočnejšo postavo, ki jo premoremo. Imamo ekipo, ki je enotna, ve, kaj jo čaka," še pravi. Z veseljem poudarja, da ima Slovenija s Tadejem Pogačarjem, Primožem Rogličem, Matejem Mohoričem in Luko Mezgecem kar četverico, ki se lahko vključi v boj za kolajne, Jan Tratnik, Jan Polanc, Domen Novak in David Per pa bodo predvsem pokrivali teren za najboljšo četverico.

"Ekipo imamo tako močno, da lahko konkuriramo najboljšim in štartamo tudi na zmago. Seveda pa ne gre pozabiti, da je kolesarstvo tudi stvar trenutka, saj so sestavni deli tudi padci in okvare. Ob tem moramo biti na dirki ob pravem trenutku na pravem mestu," pa pravi začasni selektor moške reprezentance Marko Polanc.

Posebej visoke cilje ima Matej Mohorič. "Vsi nastopi po Touru so bili v funkciji priprave na SP. Že spomladi sem si kot glavni cilj določil svetovno prvenstvo. Naredil bom vse, da bom čim višje na lestvici rezultatov, in trdno verjamem, da sem v najboljši formi letos, verjetno pa v celi karieri. Veselim se dirke, čeprav vem, da je trasa zelo specifična. Vedno pa je dirka odvisna tudi malo od sreče, taktike, trenutka, padcev, okvar ... A cela ekipa gre tja s ciljem, da drug drugemu pomagamo in da nas čim več pride v ključni del dirke, kjer si bomo razdelili pokrivanje napadov tekmecev, in da nas čim več pride v zaključek, kjer se bodo delile kolajne. Če bomo ob pravem trenutku na pravem mestu, izid ne bo izostal. Če bomo ostali praznih rok, bomo zelo razočarani," odkrito boj za kolajne napoveduje Mohorič.

Sorodna novica Slovenija je sposobna izpeljati prvenstvo, a težava je denar

Pogačar bo skušal unovčiti izkušnjo z EP-ja
Najvidnejša slovenska kolesarja sta dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji Pogačar in šampion Vuelte Roglič. "Kronometer se hitro bliža. Želja seveda je čim višje, imam izkušnjo z evropskega prvenstva, a tukaj nas čaka 43 km, kar poznam tudi že z DP-ja. Če se bom dobro pripravil in če bom našel svoj ritem, mislim, da lahko oddelam kar precej dobro. Na cestni dirki nas čaka 270 kilometrov. Podobno dolga dirka je Liege–Bastogne–Liege in upam, da bom tudi po 200 km pravi v zaključku in da se bova z Matejem lahko igrala s tekmeci. Tukaj sta še Primož Roglič in Luka Mezgec in s to ekipo lahko počnemo marsikaj, česar v preteklosti nismo mogli. Seveda pa je SP vedno specifična dirka in veliko je kombinacij, kaj se lahko zgodi," pravi Tadej Pogačar.

Velika tudi podporna ekipa mehanikov in maserjev
"Veselim se dobre dirke, a – kot že povedano – svetovno prvenstvo je vedno nepredvidljivo. Sam pa upam, da lahko kot ekipa napišemo kakšno uspešno zgodbo," je Primoža Rogliča citiral predsednik KZS-ja Pavel Marđonović. Ta je s sodelavci poskrbel, da bo podpora ekipi velika. Med drugim bodo za kolesarje skrbeli zdravnik, četverica mehanikov, peterica maserjev ... Izdatno je slovenski izbrani vrsti priskočila na pomoč tudi profesionalna ekipa iz Bahrajna, ki bo zagotovila, da bodo imeli tekmovalci in tekmovalke takšne razmere kot v profesionalnih ekipah.

Ob članih bodo na SP-ju tekmovali tudi članice, mladinci in mladinke ter kolesarji do 23 let.

Mohorič: 12 favoritov je zelo samozavestnih, a 11 jih bo odšlo domov praznih rok