Matej Mohorič se je lani v Sanremu veselil ene izmed največjih zmag v karieri. Foto: EPA
Matej Mohorič se je lani v Sanremu veselil ene izmed največjih zmag v karieri. Foto: EPA

Na novinarski konferenci Kolesarske zveze Slovenije (KZS) ob predstavitvi slovenskih dirk sta o svojih načrtih spregovorila tudi selektor članske reprezentance Uroš Murn in Matej Mohorič.

Mohorič je imel po nastopu na dirki Strade Bianche pred dobrim tednom dni in tamkajšnjem 6. mestu prost tekmovalni spored, ki ga je izkoristil za priprave na prvi letošnji "spomenik" Milano–Sanremo, ki bo v soboto. Na njem bo branil lansko zmago.

"Te mi ne more vzeti nihče več, to bo za vedno ostalo z mano. Realno se zavedam, da je ponovna zmaga zelo zahtevna naloga. Ampak verjamem, da imam v žepu dobre karte in iskreno tudi možnosti za ponovno zmago. Ta dirka ima zelo širok krog favoritov, veliko različnih kolesarjev lahko zmaga, med njimi tudi Tadej Pogačar, ki cilja visoko," je o preizkušnji dejal trenutno 19. kolesar na svetovni lestvici.

Predvsem pa cilja na Pariz–Roubaix, ki bo 9. aprila. Preizkušnja po francoskih tlakovanih cestah ostaja najvišje na seznamu želja izkušenega kolesarja ekipe Bahrain-Victorious. Ob njem bo v ekipi Bahrain-Victoriousa nastopil še en Slovenec Matevž Govekar.

"Dirka Pariz–Roubaix je glavni cilj pomladi, je dirka, ki si jo najbolj želim dobiti. V ekipi imamo fante, ki bodo lahko ogromno pripomogli tako k mojemu kot rezultatu ekipe. Imam vse, kar potrebujem za vrhunski rezultat," je povedal Mohorič.

Mohorič optimist pred dirko Milano–Sanremo: V žepu imam dobre karte

DP se vrača na Pokljuko in v Radovljico

Sezona domačih dirk se bo po treh marčevskih preizkušnjah (prenos vseh treh bo na MMC TV!) nadaljevala maja. 21. maja bo na sporedu VN Gorenjske, 23. julija pa VN Kranja. Glavna preizkušnja na slovenskih tleh pa bo med 14. in 18. junijem Dirka po Sloveniji.

KZS je razkril tudi trasi in datuma državnega prvenstva. V vožnji na čas se bodo kolesarji 22. junija tako kot leta 2020 merili na Pokljuki, cestna dirka pa bo tri dni pozneje v Radovljici, kamor se vrača po štirih letih. Na podobni trasi, kot bo letošnja, je tedaj zmagal Domen Novak.

Za zdaj je poudarek KZS-ja na treh marčevskih dirkah. Športni direktor zveze Martin Hvastija pravi, da gre za paradoks same organizacije in pomoči slovenskim kolesarjem, ki potrebujejo točke za lestvico Mednarodne kolesarske zveze UCI: "Točke so osnove za kvalifikacije za svetovna prvenstva in olimpijske igre. Toda takoj ko dirko narediš, je konkurenca prevelika za slovenske kolesarje. Pride namreč toliko držav in ekip, da je težko osvojiti točke."

Meni, da je število domačih dirk dovolj veliko. "S finančnega vidika je to dovolj. Takšne dirke stanejo z minimalnim televizijskim prenosom okoli 35.000 evrov. To je treba nabrati in je kar zalogaj, da se organizirajo takšne dirke. Težko bi naredili kaj več," pojasnjuje Hvastija, sicer tudi selektor mlajših članov.

Poudaril je še, da se čuti dodatna izpostavljenost zaradi številnih uspehov največjih zvezdnikov, predvsem Pogačarja, Primoža Rogliča in Mohoriča. Pričakuje predvsem dolgoročne učinke.

Murn na avgustovskem SP-ju pričakuje vse najboljše

Velik cilj sezone bo za Slovence tudi nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo med 5. in 13. avgustom v Glasgowu. Selektor Murn si je na Škotskem že ogledal traso in večjih težav ne pričakuje. Obenem je prepričan, da bo lahko v reprezentanci pozdravil vse največje zvezdnike.

"Za svetovno prvenstvo pričakujem, da se ga bodo udeležili vsi. Mogoče z izjemo Primoža Rogliča, ki mu proga verjetno ne ustreza, ampak pustimo se presenetiti. Za druge pa upam, da se bodo z veseljem udeležili svetovnega prvenstva, če bodo le v dobri formi. Če odpelješ dobro Tour, si dva do tri tedne nato še v izjemni formi, če ravno ne zboliš ali se 'prekuriš'," je o kadru in neobičajnem terminu v avgustu dejal Murn.