Uroš Murn (desno) v družbi s Primožem Čerinom. Foto: www.alesfevzer.com
Uroš Murn (desno) v družbi s Primožem Čerinom. Foto: www.alesfevzer.com

Nekdanji poklicni kolesar, ki je bil leta 2004 državni prvak v cestni vožnji, ima, kot pravi, kolesarstvo v duši. "Kolesar sem in kolesar bom še naprej," je v pogovoru za STA dejal Murn. Tudi zaradi tega vidi novo funkcijo kot izredno čast. Sam pravi, da o njej ni niti razmišljal, dokler mu je niso ponudili.

Tako kakovostne skupine kolesarjev s Tadejem Pogačarjem, Primožem Rogličem in Matejem Mohoričem na čelu Slovenija v zgodovini še ni imela. "Zagotovo je čast, da imaš priložnost voditi reprezentanco v njeni zlati dobi," je dejal. A s tem pridejo tudi velika pričakovanja tako javnosti kot športne srenje, posledično pa za selektorja tudi velika odgovornost.

Brez filozofije, treba je omogočiti idealne pogoje

Murn v novi funkciji ne namerava delati velike znanosti. Po njegovem mnenju je reprezentantom treba omogočiti pogoje, da pokažejo vse, kar zmorejo. "Fantje naj bodo to, kar so bili doslej, oni so profesionalci na najvišji ravni," je dejal.

Njegov prispevek je lahko predvsem dodatna zrelost, ki jo prinašajo leta in izkušnje zunaj kolesarstva. "Zdaj imam tudi druge izkušnje v gospodarstvu in poglede, ki jih lahko prenesem v kolesarstvo," je dejal zaposleni v Adria Domu, hčerinskem podjetju Adria Mobil. Ob tem je priznal, da bo reprezentantom težko vnašal dodatna znanja, saj imajo ti prek klubov dostop do zadnjih dognanj in izjemne izkušnje.

Izkušnje tako s ceste kot gospodarstva

Tako kot večina slovenskih kolesarjev je 46-letni Murn je svojo poklicno kolesarsko kariero začel graditi v novomeškem klubu Adria Mobil (tedaj še Krka ‒ Telekom Slovenije), nato pa je bil vrsto let profesionalec v različnih ekipah, kot so Mobilvetta Design-Rossin, Formaggi Pinzolo Fiavè - Ciarrocchi Immobiliare, Phonak in Discovery Channel. Poklicno pot je leta 2010 končal pri Adrii Mobilu.

Med drugim je petkrat tekmoval na največjih tritedenskih dirkah, štirikrat po Italiji in enkrat po Španiji. Leta 2006 je bil sedmi na svetovnem prvenstvu na cestni dirki, na olimpijskih igrah pa je sodeloval v letih 2000 in 2004.

Kolesarstvo naredilo ogromen korak naprej

Kot je poudaril, je kolesarstvo v letih, odkar je sam poklicno dirkal, naredilo ogromen preskok. "V vseh pogledih gre za pravo znanost, tako priprave kolesarjev, način dirkanja ... Dandanes se vse priprave in treningi kolesarjev spremljajo z različno tehnologijo, v mojem času tega ni bilo. Jaz sem imel merilec srčnega utripa in to je bilo to."

Na mestu selektorja moške reprezentance bo nasledil vrstnika Andreja Hauptmana, ki je poleti odstopil. Med njegovimi prvimi nalogami pa bo srečanje s člani reprezentance. Murn ob velikih uspehih slovenskih kolesarjev omenja predvsem učinek, ki ga imajo ti na prihodnje generacije. "Kar sta naredila Roglič in Pogačar, tudi Mohorič in drugi, je izjemno pomembno za promocijo kolesarstva v Sloveniji. Manjši klubi beležijo izjemen porast prijav mladih v šport," je dejal in izrazil upanje, da bodo tudi novi reprezentančni uspehi navdih za vse kolesarske navdušence v Sloveniji.