Organizatorska ekipa 32. Maratona Franje na čelu z direktorjem Gorazdom Penkom. Foto: MMC RTV SLO
Organizatorska ekipa 32. Maratona Franje na čelu z direktorjem Gorazdom Penkom. Foto: MMC RTV SLO

Tridnevni kolesarski praznik bodo tudi letos odprli tekmovalci v kronometru oziroma vožnji na čas, v kateri se bodo pomerili tako rekreativni kot profesionalni kolesarji, saj bo dirka štela za državno prvenstvo. Na petkovi 18,6 km dolgi preizkušnji za ženske in 38 km dolgi za moške organizatorji pričakujejo okoli 300 udeležencev.

V soboto bosta sledila 25-kilometrski družinsko-šolski maraton (16.00) in 1.450 m dolga krožna vožnja za otroke (16.30). Sobotnih preizkušenj naj bi se udeležilo 2.500 udeležencev.

Na velikem in malem maratonu 4.500 kolesarjev
Vrhunec Maratona Franje pa bo nedeljska 156-kilometrska preizkušnja (štart ob 9.00), ki bo potekala po ustaljeni trasi od Ljubljane, Vrhnike, Logatca, Godoviča, Idrije, Cerknega, Kladja, Sovodenj, Škofje Loke, Vodic, Tacna do Ljubljane. Ob 10.30 se bodo kolesarjem na 97-kilometrski progi od Ljubljane, Dobrove, Horjula, Vrzdenca, Lučine, Gorenje vasi, Škofje Loke, Vodic, Tacna do Ljubljane pridružili udeleženci Malega Maratona Franje. Organizatorji pričakujejo, da bo v nedeljo kolesarilo okoli 4.500 udeležencev.

Letošnji praznik kolesarstva je generalka za svetovno prvenstvo rekreativnih kolesarjev, ki bo avgusta 2014 v Ljubljani.