Vincenzo Nibali je lani zmagal na Giru, letos pa je pometel s tekmeci še na Touru. Foto: EPA
Vincenzo Nibali je lani zmagal na Giru, letos pa je pometel s tekmeci še na Touru. Foto: EPA
Predstavili traso Gira 2015

Lahko se zgodi, da bi v letu 2015 dobili kolesarja, ki bi slavil na Giru in Touru, pravijo prireditelji 98. dirke po Italiji. Letos je bilo na sporedu šest gorskih etap, prihodnje leto bo ena manj. Na sporedu bo še sedem razgibanih etap, sedem ravninskih, posamični kronometer in ekipna vožnja na čas.

Pantani zadnji osvojil Giro in Tour v istem letu
Zadnji tekmovalec, ki je prikolesaril do zmag na Giru in Touru, je bil leta 1998 Marco Pantani. Za leto 2015 udeležbo na Dirki po Italiji napovedujeta trikratni zmagovalec Toura Alberto Contador in Vincenzo Nibali, ki je leta 2013 osvojil Giro, letos pa je slavil na francoskih cestah. Direktor dirke Mauro Vegni je na predstavitvi priznal, da so posebno pozornost namenili transportu med posamičnimi etapami.

"Glede na to, koliko truda smo vložili v čas za okrevanje in transport, je zmaga na Giru in Touru mogoča. Začeli bomo z moštvenim kronometrom, nadaljevali pa z dvema etapama, ki nista pisani za hitre kolesarje. Tretja etapa bi že lahko premešala vrstni red," je pojasnil Vegni.

Kolesarji bodo morali opraviti s 3.481 kilometri in kar 44.000 metri nadmorske višine. Dirka se bo začela 9. maja v Liguriji, končala pa 31. maja v Milanu. Po besedah organizatorjev bodo ključne etape v boju za rožnato majico 15., 16., 19., in 20. Kraljevska etapa bo kolesarje vodila prek najvišje točke Gira Colle delle Finestre (2178 m) do cilja v Sestrieresu.

Contador navdušen nad traso
"Trasa mi zelo ustreza, saj je veliko priložnosti za napade," je dejal Contador. Všeč mu je tudi dolg posamični kronometer teden dni pred ciljem v Milanu. Vožnja na čas od Trevisa do Valdobbiadeneja je dolga kar 59,2 km in številni hribolazci bodo imeli velike težave.

Predstavili traso Gira 2015